ΑΘΗΝΑ
06:40
|
25.04.2024
Οι τελευταίες συναντήσεις έγιναν το 2018, στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης της Σεούλ και της Πιονγκγιάνγκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας πρότεινε σήμερα σε αυτή της Βόρειας Κορέας, την έναρξη συνομιλιών για τον τρόπο που θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν οι συναντήσεις οικογενειών που χωρίστηκαν πριν από δεκαετίες, καθώς ο χρόνος είναι μετρημένος πλέον για τα πιο ηλικιωμένα μέλη τους.

Εξαιτίας του χάους του Πολέμου της Κορέας (1950-1953), εκατομμύρια άνθρωποι, γονείς και παιδιά, παντρεμένα ζευγάρια, αδελφοί και αδελφές, ζουν έκτοτε χωριστά.

Η σύρραξη είχε κλείσει με συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, όχι με συμφωνία ειρήνης. Τα δύο κράτη βρίσκονται ακόμη από τεχνική άποψη σε εμπόλεμη κατάσταση, χωρίζονται από αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες και οι απευθείας επικοινωνία, όπως και η ανταλλαγή επιστολών και τηλεφωνημάτων απαγορεύεται αυστηρά.

Η απρόσμενη προσφορά για νέες συνομιλίες καταγράφεται εν μέσω υψηλής έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και τη Σεούλ. Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τη Νότια Κορέα ότι προκάλεσε το πρόσφατο ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού και την απείλησε με αντίποινα.

«Θα προσεγγίσουμε αυτόν τον διάλογο με ανοικτό πνεύμα και θα φροντίσουμε να λάβουμε υπόψη τις επιθυμίες του Βορρά, ιδίως για την ημερομηνία, την τοποθεσία, την ημερήσια διάταξη και το σχήμα των συνομιλιών, με θετικό τρόπο», ανέφερε ο Νοτιοκορεάτης ο υπουργός Ενοποίησης Κουόν Γιονγκ-σε

Ο χρόνος πιέζει, καθώς 40.000 μέλη των χωρισμένων οικογενειών είναι πλέον μεταξύ 80 και 90 ετών, σύμφωνα με τον κ. Κουόν. Περίπου 400 εξ αυτών πεθαίνουν κάθε μήνα.

Τέτοιες συναντήσεις έχουν οργανωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν, ανάλογα με την πορεία των σχέσεων των δύο κρατών. Οι τελευταίες έγιναν το 2018, στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης της Σεούλ και της Πιονγκγιάνγκ.

Ο τότε πρόεδρος Μουν Τζε-ιν είχε διαδραματίσει καίριο ρόλο για να αρχίσουν συνομιλίες ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, που οδηγήθηκαν τελικά σε αδιέξοδο. Το μήλο της έριδος ήταν η σταδιακή άρση των κυρώσεων που επιβάλλονται στην Πιονγκγιάνγκ κατ’ αντιστοιχία με την πορεία της διαδικασίας αποπυρηνικοποίησής της.

Έκτοτε, η κυβέρνηση του Κιμ Γιονγκ Ουν έκοψε τις γέφυρες. Φέτος προχώρησε σε οπλικές δοκιμές με ρυθμό χωρίς προηγούμενο, συμπεριλαμβανομένης δοκιμής διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), για πρώτη φορά από το 2017, όταν κήρυξε, μονομερώς, μορατόριουμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα