ΑΘΗΝΑ
18:20
|
10.05.2024
Ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, απαίτησε την επιστροφή των αρχαιοτήτων κατά παρέκκλιση του αρχαιολογικού νομου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την επιστροφή αρχαιοτήτων κατά παρέκκλιση του αρχαιολογικού νόμου απαίτησε σήμερα σε ομιλία του ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κατά τη συζήτηση επί του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για την κύρωση της συμφωνίας για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες που δείχνουν πως είναι προϊόν καραμπινάτης αρχαιοκαπηλίας.

«Η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είναι εθνικό μας καθήκον. Απέναντι στην πατρίδα, στην ιστορία, στους πολίτες και τις μελλοντικές γενιές. Οι Κυκλαδικές αρχαιότητες επιβάλλεται να γυρίσουν στην Ελλάδα, να επαναπατριστούν» τόνισε στην ομιλία του ο Κωνσταντόπουλος.

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Οι θέσεις του ΚΙΝΑΛ για το νομοσχέδιο του  Υπουργείου Τουρισμού

Ανέφερε επίσης πως οι ελληνικές αρχαιότητες «πρέπει να επιστρέψουν στη γενέθλια γη τους», να κοσμήσουν τα μουσεία μας, να αποτελέσουν «κτήμα του ελληνικού λαού» προσθέτοντας πως αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος και μέσα από συμφωνίες της χώρας μας που προστατεύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και το δημόσιο συμφέρον.

«Το σημερινό νομοσχέδιο, έχει ως αντικείμενο κατά τον τίτλο του, τον επαναπατρισμό 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων εξαιρετικής σημασίας που βρίσκονται έως σήμερα στη Νέα Υόρκη, στα χέρια του εκατομμυριούχου Συλλέκτη Λέοναρντ Στερν. Και φυσικά, οι αρχαιότητες αυτές επιβάλλεται να γυρίσουν στην Ελλάδα, να επαναπατριστούν. Το ζήτημα είναι ωστόσο, ο τρόπος που επιλέγει το Υπουργείο για τον επαναπατρισμό αυτό και οι ειδικότερες συμφωνίες για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων τα επόμενα χρόνια» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Σε επόμενο σημείο αναρωτήθηκε:

«Συνδέεται η Συμφωνία και με άλλες αρχαιότητες και ιδίως με τη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα; Και αν είναι έτσι, γιατί δεν υπήρξε διαβούλευση με τα κόμματα και τους φορείς ; Όσο για τον μέχρι σήμερα κάτοχο της Συλλογής: Είναι προφανές το τι εξασφαλίζει ο κ. Στερν.

Το ελληνικό κράτος του αναγνωρίζει με νόμο την κατοχή των αρχαιοτήτων και εγκρίνει τον όρο του για έκθεση της συλλογής για 50 χρόνια στο ΜΕΤ. Δεν είναι όμως προφανές γιατί το Ελληνικό Δημόσιο έπρεπε να τα δεχθεί όλα αυτά. Δεν μπορούσε να επαναπατριστεί η κληρονομιά μας με διαφορετικό τρόπο; Γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα συνέβη με τη διεκδίκηση της συλλογής Στάινχαρντ, που επέστρεψε στην Ελλάδα; Αναζήτησε το Υπουργείο ευθύνες και νομιμοποιητικά του έγγραφα; Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι τα τελευταία χρόνια, η Ελληνική Βουλή έχει κυρώσει πλήθος διακρατικών συμφωνιών και με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν εξαχθεί παράνομα στο εξωτερικό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

SOS εκπέμπουν οι αφρικανικοί πιγκουίνοι: Θα έχουν εξαφανιστεί έως το 2035

Λεβερκούζεν: Δίνει δωρεάν τατουάζ στους οπαδούς της λόγω… καλής χρονιάς

Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακιστέος ο βασικός κατηγορούμενος «Shark»

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την ακρίβεια και τον υψηλό ΦΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα