ΑΘΗΝΑ
11:57
|
07.05.2024
Ο νέος πρωθυπουργός Ζερβέ Εντιρακομπούκα είναι υπολοχαγός της αστυνομίας και υπηρετούσε ως υπουργός Εσωτερικών και Ασφαλείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέος πρωθυπουργός ορκίστηκε στο κοινοβούλιο του Μπουρούντι την Τετάρτη, μια εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος της χώρας Εβαρίστ Ενταγισιμιγιέ προειδοποίησε ότι κάποιοι ανώνυμα άτομα σχεδίαζαν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του.

Εκπρόσωπος του κοινοβουλίου ανέφερε στο twitter ότι οι βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της έγκρισης του Ζερβέ Εντιρακομπούκα, πρώην υπουργού Ασφάλειας και Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά την υποψηφιότητά του που προώθησε ο Ενταγισιμιγιέ.

Ο Εντιρακομπούκα, ο οποίος αντικαθιστά τον Αλέν Γκιγιόμ Μπουνιονί, βρίσκεται υπό κυρώσεις της ΕΕ για τον ρόλο του στην καταστολή διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια των πολιτικών αναταραχών το 2015. Σύμφωνα με το σύνταγμα, ο πρόεδρος κατέχει την κύρια εκτελεστική εξουσία της χώρας.

Το 2015 η ΕΕ επέβαλε ταξιδιωτικούς περιορισμούς και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων στον Εντιρακομπούκα και τρεις άλλους πολιτικούς, αφού τους κατηγόρησε ότι εμπλέκονται σε δραστηριότητες που υπονομεύουν τη δημοκρατία ενόψει της αμφισβητούμενης επανεκλογής εκείνο το έτος του τότε προέδρου Πιερ Νκουρουνζίζα.

Το έθνος της Κεντρικής Αφρικής των 11 εκατομμυρίων κατοίκων είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και η πολιτική του έχει χαρακτηριστεί όλα αυτά τα χρόνια από εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως δολοφονίες, εξαφανίσεις, βασανιστήρια και ομαδικούς βιασμούς φερόμενων κυβερνητικών αντιπάλων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε ένα ηχητικό μήνυμα που κυκλοφόρησε ευρέως στο Μπουρούντι την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ενταγισιμιγιέ είπε ότι κάποιοι προσπαθούσαν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του και τους προειδοποίησε ότι δεν θα τα καταφέρουν.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί είπε στο Reuters ότι η φωνή στο ηχητικό ήταν του προέδρου.

«Στο όνομα του Θεού θα τους νικήσω», είπε ο πρόεδρος στο ηχητικό.

Στο ηχητικό, κατηγόρησε επίσης μερικούς ανθρώπους ότι σαμποτάρουν την κυβέρνησή του αποτυγχάνοντας να λύσουν μια σπανιότητα βασικών εμπορευμάτων που έχει πυροδοτήσει δυσαρέσκεια μεταξύ ορισμένων κατοίκων του Μπουρούντι.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Ενταγισιμιγιέ απέλυσε επίσης τον αρχηγό του επιτελείου του, στρατηγό Γαβριέλ Νιζιγκάμα ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον συνταγματάρχη Αλους Σινταϊχεμπούρα, ο οποίος υπηρετούσε ως υπεύθυνος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SNR).

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια ομάδα στρατιωτικών ηγετών γνωστοί ως «οι στρατηγοί» κατέχουν την πραγματική πολιτική εξουσία στο Μπουρούντι και ο ίδιος ο πρόεδρος είχε αναφερθεί στην απομόνωσή του σε μια ομιλία του το 2021.

Ο Ενταγισιμιγιέ ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο του 2020 αφού ο προκάτοχός του Πιερ Νκουρουνζίζα πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια, όπως είπαν οι αρχές του Μπουρούντι, αν και υπήρχαν ευρέως διαδεδομένες εικασίες ότι είχε υποκύψει στον Covid-19. Ο Ενταγισιμιγιέ χαιρετίστηκε από τη διεθνή κοινότητα για τον σταδιακό τερματισμό του απομονωτισμού του Μπουρούντι που προέκυψε υπό τη χαοτική και αιματηρή διακυβέρνηση του Νκουρουνζίζα.

Αλλά δεν κατάφερε να βελτιώσει το άθλιο ιστορικό του Μπουρούντι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η χώρα των 12 εκατομμυρίων ανθρώπων παραμένει ένα από τα φτωχότερα στον πλανήτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ουκρανία και ΗΠΑ πραγματοποίησαν 4ο γύρο συνομιλιών για διμερή συμφωνία ασφαλείας

Julian and Gregory: A tale of two Easters

Σι Τζινπίνγκ: Δεν θα ξεχαστούν τα ΝΑΤΟϊκά χτυπήματα στην κινεζική πρεσβεία του Βελιγραδίου

Ηράκλειο: Μηχανική βλάβη σε καταμαράν, απαγορεύτηκε ο απόπλους του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα