ΑΘΗΝΑ
16:47
|
26.04.2024
Εξέπνευσε στις 20.30 (ώρα Ελλάδας) σε ηλικία 96 ετών. Εθνικό πένθος σε όλη τη χώρα. Βασιλιάς ανακηρύχθηκε άμεσα ο μεγαλύτερος γιος της, Κάρολος Γ'.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέθανε απόψε στις 20.30 (ώρα Ελλάδας)  στα 96 της χρόνια η βασίλισσα Ελισάβετ μετά από 70 χρόνια στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου και χωρών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας σφραγίζοντας μία ολόκληρη εποχή καταφέρνοντας να γίνει η γηραιότερη, πλουσιότερη και πιο πολυταξιδεμένη βασίλισσα διεθνώς.

Μεταξύ άλλων ήταν  αρχηγός του κράτους του Καναδά, της Αυστραλίας, των Νησιών Σολομώντα και της Νέας Ζηλανδίας.

Εικόνα

Η λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά τις 20.30 το Ανάκτορο του Μπάκιγκχαμ αναφέρει:

«Η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας έφυγε απόψε από τη ζωή, σε ηλικία 96 ετών».

Η ανακοίνωση του βασιλιά Κάρολου Γ’

Ακολούθησε η ανακοίνωση του νέου βασιλιά της Βρετανίας, Καρόλου Γ’, στην οποία αναφέρει:

Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα», τόνισε ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β’.

Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας ο Κάρολος μετά τον θάνατο της Ελισάβετ |  ενότητες, κόσμος | Real.gr

«Η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, την κοινοπολιτεία και για αμέτρητους ανθρώπους» είπε ο μεγαλύτερος γιος της Ελισάβετ Β’, ο οποίος τη διαδέχεται στον θρόνο της Βρετανίας.

Πρόσθεσε ότι ανακούφιση τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του προσφέρουν ο σεβασμός και η στοργή που απολάμβανε η μητέρα του καθ’’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της.

Η τελευταία της δημόσια εμφάνιση έγινε την Τρίτη το μεσημέρι όταν ανέθεσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη νέα αρχηγό των Βρετανών Συντηρητικών, Λιζ Τρας.

Εικόνα

Ήταν η 15η πρωθυπουργός στην οποία η Ελισάβετ έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο πρώτος πρωθυπουργός στον οποίο είχε δώσει εντολή για συγκρότηση κυβέρνησης ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Συλλυπητήρια από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της και στον βρετανικό λαό, εκφράζει για την απώλεια της Βασίλισσας Ελισάβετ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ανάρτησή της στο Twitter.

Η βασιλεία της Βασίλισσας Ελισάβετ σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τονίζει ότι υπήρξε πραγματικός πυλώνας της χώρας της και έχει ανταμειφθεί με αγάπη και σεβασμό. «Θα λείψει» καταλήγει στην ανάρτησή της.

ΤΤην βαθιά του λύπη για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα αγγλικά στο twitter.Συγκεκριμένα ανέφερε:

“Είμαι βαθιά λυπημένος για τον θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Το καθήκον, η υπηρεσία και η αφοσίωση που επέδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της δεν ήταν απλώς υποδειγματικά αλλά εξαιρετικά”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα