ΑΘΗΝΑ
01:31
|
25.04.2024
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πολέμου με τη Ρωσία και η Πολωνία θα πρέπει να προετοιμάσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις, δήλωσε χθές ο Πολωνός υπ. Αμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν ξεκινήσει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα πολωνικά σύνορα. Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται στην περιοχή της Βρέστης που συνορεύει με την Πολωνία και την Ουκρανία, καθώς και στις περιοχές Βίτεμπσκ και Μινσκ και αναμένεται να διαρκέσουν έως την 14η Σεπτεμβρίου.

«Η άσκηση θα επιτρέψει την εξάσκηση πολεμικών (ειδικών) επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην απελευθέρωση του εδάφους που καταλαμβάνεται προσωρινά από τον αντίπαλο», ανέφερε η ανακοίνωση του Υπουργείου. Οι ασκήσεις στοχεύουν επίσης στην ενίσχυση των ικανοτήτων των στρατιωτών στην «αποκατάσταση του ελέγχου των κρατικών συνόρων», στην εκπαίδευση αεροπορικής υποστήριξης, στην εφαρμογή στρατιωτικού νόμου και στην καταπολέμηση αντίπαλων κομάντος.

Διεθνείς παρατηρητές κλήθηκαν να παρευρεθούν στις ασκήσεις προκειμένου η Λευκορωσία να επιδείξει «μέγιστη διαφάνεια» και την «επιθυμία να βελτιωθεί η περιφερειακή σταθερότητα».

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατηγόρησε τον Ιούλιο το ΝΑΤΟ ότι προετοιμάζεται για πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη, επικαλούμενος αυξημένη δραστηριότητα της στρατιωτικής συμμαχίας. Τον Αύγουστο, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Λουκασένκο χαρακτήρισε το Κίεβο απειλή για την εθνική ασφάλεια της Λευκορωσίας, κατηγορώντας την ουκρανική ηγεσία ότι πυροδοτεί περιφερειακές εντάσεις και ενστερνίζεται πολιτικές «που στρέφονται εναντίον του ίδιου του λαού της».

Χθες, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Μαρσίν Οσιέπα, δήλωσε ότι η Πολωνία «βλέπει» σοβαρούς κινδύνους πολέμου με τη Ρωσία σε 3 έως 10 χρόνια από τώρα και θα πρέπει να επωφεληθεί από το υπόλοιπο χρονικό διάστημα για να προετοιμάσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πολέμου με τη Ρωσία, τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε σε 3-10 χρόνια», ανέφερε ο Οσιέπα σύμφωνα με την πολωνική εφημερίδα Dziennik Gazeta Prawna. «Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο για να εξοπλίσουμε πλήρως τον πολωνικό στρατό… Καθήκον μας είναι να βρούμε αυτά τα χρήματα και να τα ξοδέψουμε καλά», πρόσθεσε ο υπουργός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα