ΑΘΗΝΑ
07:32
|
28.04.2024
Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Νίκολας Γκρέιντζερ καθησύχασε τους Κούρδους της Συρίας για την στήριξη των ΗΠΑ και την αντίθεσή τους στις κινήσεις της Τουρκίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη «σαφή θέση» των ΗΠΑ πως δεν υποστηρίζουν τις «τουρκικές επιθέσεις» επειδή αποσταθεροποιούν την Βορειοανατολική Συρία με «αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή γενικά» εξέφρασε κατά τη συνάντησή του την Τετάρτη με ηγετικά στελέχη του συριακού κουρδικού  «Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης» (PYD) ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην περιοχή, Νίκολας Γκρέιντζερ.

Σύμφωνα με το κουρδικό ειδησεογραφικό πόρταλ hawarnews.com ο Γκρέιντζερ κατά τη συνάντηση που είχε με τους Κούρδους αξιωματούχους συζήτησαν «την σημερινή κατάσταση, την τουρκική κλιμάκωση στην περιοχή και τη διεθνή υποστήριξη».

Ωστόσο η αραβική εφημερίδα Ασάρκ αλ Αουσάτ πριν λίγες μέρες (2 Σεπτέμβρη) ανέφερε σε ρεπορτάζ της για τις συναντήσεις  του Ειδικού Απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη ΒΑ Συρία σε περιοχές των Σύρων Κούρδων πως τα αμερικανικά στρατεύματα στην ανατολική Συρία «θα παραμείνουν και θα συνεχίσουν τις αποστολές τους ώστε να εγγυηθούν την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, να προωθήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Ο Γκρέιντζερ επίσης ισχυρίστηκε πως  η κυβέρνηση Μπάιντεν επιθυμεί την «επίλυση της συριακής κρίσης» μέσω της εφαρμογής της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγγυάται μεταξύ άλλων την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλης της Συρίας, την οποία οι ΗΠΑ (και άλλες δυτικές χώρες) παραβιάζουν συστηματικά με την ανάπτυξη στρατευμάτων που έχουν κάνει εδώ και χρόνια δίχως να εξασφαλίσουν την άδεια της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Άσαντ.

Ο Γκρέιντζερ μάλιστα συζήτησε με τα στελέχη Κουρδικών κομμάτων την ανάγκη να ξαναρχίσουν τον μεταξύ τους διάλογο που έχει διακοπεί εδώ και περίπου δύο χρόνια. Επίσης φέρεται πως συζήτησε μαζί με Κούρδους αξιωματούχους τα «βήματα ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας – Συρίας και την αμερικναική θέση που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ομαλοποίηση σχέσεων με την κυβέρνηση του Μπασάρ Άασντ».

Νέα κοινά γυμνάσια Κούρδων-Αμερικανών

Νωρίτερα είχε προκαλέσει αίσθηση σε μερίδα του τουρκικού Τύπου η είδηση των νέων στρατιωτικών γυμνασίων που έκαναν την Τετάρτη Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις) μαζί με Αμερικανούς στρατιώτες με τους οποίους συνεργάζονται πολύ στενά από το 2014-2015 στο πλαίσιο επιχειρήσεων καταπολέμησης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της αλ Κάιντα που δρούσαν στην περιοχή.

Τη διεξαγωγή των ασκήσεων ανακοίνωσε ο διευθυντής του κέντρου Μέσων Ενημέρωσης των SDF, Φαρχάντ Σάμι τονίζοντας ότι έγιναν σε συνοριακή περιοχή μεταξύ Συρίας, Τουρκίας και Ιράκ. Η τοποθεσία, στα βορειοανατολικά της Συρίας, ήταν το χωριό Τακλ Μπακλ στην περιοχή Ντιρκ.

Κουρδικά ΜΜΕ παρουσίασαν τις ασκήσεις ως μέρος της «υποστήριξης της ασφάλειας, της σταθερότητας και της τελικής εξάλειψης του ISIS» από τις ΗΠΑ με τους συμμάχους τους στο συριακό έδαφος. Σύμφωνα με συριακές κουρδικές πηγές οι ασκήσεις έγιναν με πραγματικά πυρά και χρησιμοποιήθηκαν όπλα όπως TOW, RPG, Καλάσνικοφ και αμερικανικά τεθωρακισμένα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα