ΑΘΗΝΑ
20:29
|
03.05.2024
Η ΕΕ εξετάζει και άλλες επιλογές για πιο βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση πέρα από το πακέτο των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ που ήδη εκταμιεύεται σταδιακά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα ένα δάνειο 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία για να βοηθήσουν να διατηρηθούν τα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλες απαραίτητες επιχειρήσεις της σε λειτουργία.

Κατά τη σύνοδό τους στην Πράγα, οι υπουργοί συζήτησαν επίσης πιο μακροπρόθεσμες επιλογές για να βοηθήσουν την Ουκρανία να χρηματοδοτήσει την ανασυγκρότησή της στο μέλλον, καθώς και πιθανές άλλες επιλογές για την παροχή βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης.

Το δάνειο ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα υποστηρίζεται από εγγυήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί μέρος ενός συνολικού πακέτου 9 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε τον Μάιο. Το πρώτο 1 δισεκατομμύριο ευρώ εστάλη πλήρως στις αρχές Αυγούστου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας, Ζμπίνεκ Στανιούρα, δήλωσε ότι οι επερχόμενες συναντήσεις θα αποφασίσουν πώς τα υπόλοιπα 3 δισεκατομμύρια ευρώ του πακέτου θα μπορούσαν να χωριστούν σε δάνεια ή επιχορηγήσεις.

Έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Παγκόσμια Τράπεζα, την ουκρανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η εισβολή της Ρωσίας προκάλεσε πάνω από 97 δισεκατομμύρια δολάρια (96,57 δισεκατομμύρια ευρώ) σε άμεσες ζημιές στην Ουκρανία έως την 1η Ιουνίου, ενώ το κόστος για την ανοικοδόμηση της χώρας θα μπορούσε να φτάσει σχεδόν 350 δισεκατομμύρια δολάρια (348,51 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η Κομισιόν εξετάζει ήδη νομικά εμπόδια στη χρήση κατασχεθέντων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να βοηθήσει στην κάλυψη του κόστους ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, ενώ οι υπουργοί συζήτησαν άλλες επιλογές για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, χωρίς να παρέχουν λεπτομέρειες.

Ο Στανιούρα δήλωσε ότι οι υπουργοί εξετάζουν επίσης άλλες επιλογές για πιο βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που μπορεί να χρειαστεί πέρα από το πακέτο των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ που ήδη εκταμιεύεται σταδιακά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Η Campari εξαγόρασε και το γαλλικό κονιάκ Courvoisier

Boeing mafia;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα