ΑΘΗΝΑ
15:10
|
19.04.2024
Προειδοποιήσεις από τον πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ, μετά την ανακοίνωση νέας στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ ύψους 2,2 δισ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού που στέλνει η Δύση στην Ουκρανία, θα καταλήξουν στα χέρια «εγκληματικών συμμοριών και τρομοκρατών» και θα εντείνουν τις παγκόσμιες απειλές για την ασφάλεια, ισχυρίζεται η Μόσχα μια μέρα μετά την ανακοίνωση νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ.

Τα σχόλια που προέρχονται από τον πρεσβευτή της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια παρουσιάζουν την Δυτική στρατιωτική βοήθεια ως απειλή για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια, κατηγορώντας τους στρατιωτικούς της Ουκρανίας ότι σχεδιάζουν την διάθεση μέρος του οπλισμού στη μαύρη αγορά.

Οι δηλώσεις του Ρώσου διπλωμάτη έγιναν μετά την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία και γειτονικά έθνη που αντιμετωπίζουν «ενδεχομένως κίνδυνο μελλοντικής ρωσικής επίθεσης» και ενός ξεχωριστού πακέτου 675 εκατομμυρίων δολαρίων με βαρύ οπλισμό, πυρομαχικά και τεθωρακισμένα οχήματα για την Ουκρανία.

«Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των όπλων καταλήγει στα χέρια λαθρέμπορων απευθείας από τις αποθήκες», υποστήριξε ο Νεμπέζια. «Στο σκοτεινό δίκτυο, μπορείτε να βρείτε κάθε είδους προσφορές για να αγοράσετε αυτά τα όπλα. Έχουμε ήδη δει παρόμοιες καταστάσεις στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, όπου δυτικά στρατιωτικά οπλοστάσια στη συνέχεια επανεξήχθησαν στην Ευρώπη και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν από εγκληματικές ομάδες σε ευρωπαϊκό έδαφος ή βρήκαν τον δρόμο τους στα χέρια τρομοκρατών», τόνισε.

Ο Ιζούμι Νακαμίτσου, ο επικεφαλής αφοπλισμού του ΟΗΕ, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η μεγάλης κλίμακας εισροή όπλων σε ζώνες που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις, όπως η Ουκρανία, «εγείρει πολλές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας εκτροπής».

Ο Ρίτσαρντ Μιλς, αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, χλεύασε την προσπάθεια της Ρωσίας να δυσφημήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να υποστηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας καθώς υπερασπίζεται τη ζωή, την ελευθερία και τη δημοκρατία του. Δεν κρύβουμε τη στήριξη. Η Ουκρανία και όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και δεν θα σταματήσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία μόνο και μόνο επειδή η Ρωσία είναι απογοητευμένη που η προσπάθειά της για αλλαγή καθεστώτος δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο», τόνισε.

«Οι ισχυρισμοί της Ρωσίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση κλιμακώνονται και παρατείνουν αυτή τη σύγκρουση είναι ψευδείς», ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, πρέσβειρα της Βρετανίας στον ΟΗΕ, από την πλευρά της, κατήγγειλε την Ρωσία για απόπειρα αγοράς πυρομαχικών από τη Βόρεια Κορέα, κατά παράβαση των υφιστάμενων κυρώσεων του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας όσα ισχυρίζονται Δυτικά ΜΜΕ που επικαλούνται έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα