ΑΘΗΝΑ
05:14
|
27.04.2024
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας έχει ανοίξει μουσείο για τον Σουμπάς Τσάντρα Μπος στο Κόκκινο Φρούριο του Δελχί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, συμμετείχε στα αποκαλυπτήρια αγάλματος ενός ήρωα της ανεξαρτησίας της χώρας που τιμήθηκε επειδή αντιστάθηκε στους Βρετανούς, ο οποίος ήταν επίσης συνεργάτης των Ναζί.

Ο Σουμπάς Τσάντρα Μπος ήταν σύγχρονος του Μαχάτμα Γκάντι, αλλά ήρθε σε ρήξη με τον ειρηνιστή ηγέτη για να σφυρηλατήσει συμμαχίες με τη Γερμανία και την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς προσπάθησε να ανατρέψει το αποικιακό καθεστώς στην Ινδία, κάνοντας εκπομπές από το Βερολίνο στις οποίες ενθάρρυνε τους Ινδούς να πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων του Άξονα. Σε μία περίπτωση συνάντησε επίσης τον Αδόλφο Χίτλερ.

Το άγαλμα του «Νετάτζι» ή «ηγέτη», όπως είναι ευρέως γνωστός ο Μπος, ανεγέρθηκε κοντά στο μνημείο πολέμου της Πύλης της Ινδίας στο Νέο Δελχί και αντικαθιστά ένα άγαλμα του βασιλιά της Βρετανίας Γεωργίου Ε ́ που γκρεμίστηκε πριν από σχεδόν μισό αιώνα.

Αποτελεί μέρος μιας μακράς και δαπανηρής ανακαίνισης της διοικητικής περιφέρειας της πρωτεύουσας, που συμπίπτει με τη φετινή 75η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας. «Σήμερα αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν», δήλωσε ο Μόντι στα εγκαίνια. «Η χώρα έστησε σήμερα το άγαλμα του Νετάτζι στο ίδιο σημείο και έδωσε ώθηση στη σύγχρονη, ανεξάρτητη και γεμάτη αυτοπεποίθηση Ινδία», πρόσθεσε.

Το κυβερνών Κόμμα Bharatiya Janata (BJP) του Μόντι έχει αποκαλέσει τον Μπος αντιαποικιακό ήρωα, ενώ ο ίδιος ο Μόντι άνοιξε ένα μουσείο για τον Μπόζε στο Κόκκινο Φρούριο του Δελχί που χαρακτηρίστηκε ως παγκόσμια κληρονομιά το 2019 και τον αποκάλεσε «μεγάλο ήρωα της ανεξαρτησίας» νωρίτερα φέτος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα