ΑΘΗΝΑ
21:13
|
01.05.2024
«Όσον αφορά τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, σίγουρα ορισμένα από τα ζητήματα θα μπορούσαν να αναδειχθούν ως εγκλήματα πολέμου».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επικεφαλής της αποστολής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε αιχμαλώτους πολέμου, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ έχει αποδείξεις ότι ορισμένοι αιχμάλωτοι έχουν υποβληθεί σε βασανιστήρια και κακομεταχείριση.

Η Ματίλντα Μπόγκνερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ότι οι παρατηρητές του ΟΗΕ είχαν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ουκρανικές εγκαταστάσεις, ενώ έχουν τεκμηριώσει περιστατικά βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει παράσχει πρόσβαση σε αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνται στο έδαφός της ή σε εδάφη υπό την κατοχή της», δήλωσε η Μπόγκνερ. «Αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό από τη στιγμή που έχουμε τεκμηριώσει ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου στην εξουσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας που κρατούνται από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή από ένοπλες ομάδες που συνδέονται με αυτήν έχουν υποστεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση, και σε ορισμένους χώρους κράτησης στερούνται επαρκούς τροφής, νερού, υγειονομικής περίθαλψης και υγιεινής».

«Όσον αφορά τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, σίγουρα ορισμένα από τα ζητήματα θα μπορούσαν να αναδειχθούν ως εγκλήματα πολέμου, ζητήματα βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης αιχμαλώτων πολέμου», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τη δήλωση του ΟΗΕ επειδή οι ρωσικές αρχές δεν είχαν αρκετές πληροφορίες. «Δεν γνωρίζουμε ποιος προσέγγισε τον στρατό και αν το έκανε», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα