ΑΘΗΝΑ
22:20
|
21.05.2024
(Live streaming) Το διάγγελμα του νέου βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου προκαλεί το αυξημένο ενδιαφέρον των ΜΜΕ που αναζητούν την «επόμενη μέρα» της μοναρχίας στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

To πρώτο του διάγγελμα με την ιδιότητα του νέου βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου απεύθυνε απόψε στις 20.00 (ώρα Ελλάδας) στον βρετανικό λαό ο Κάρολος Γ’.

«Σας μιλώ σήμερα με συναισθήματα βαθύτατης θλίψης. Σε όλη της τη ζωή η μεγαλειότητά της, η βασίλισσα, η αγαπημένη μου μητέρα ήταν έμπνευση και παράδειγμα για μένα και όλη την οικογένειά μου και της είμαστε υπόχρεοι όπως κάθε οικογένεια προς την αγαπημένη της μητέρα για την αγάπη, την φροντίδα της, την καθοδήγησή της, την κατανόησή της…». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε το διάγγελμά του ο βασιλιάς Κάρολος Γ’.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ ανέφερε ότι η Ελισάβετ υπήρξε πάντοτε αφοσιωμένη στον βρετανικό λαό, κάνοντας στη συνέχεια μια σύντομη ιστορική αναδρομή στη θητεία της.

Τόνισε χαρακτηριστικά:

Όταν η Βασίλισσα ανέβηκε στο θρόνο, η Βρετανία και ο κόσμος εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν τις στερήσεις και τα επακόλουθα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εξακολουθούσαν να ζουν σύμφωνα με τις συμβάσεις των προηγούμενων εποχών. Τα τελευταία 70 χρόνια είδαμε την κοινωνία μας να αλλάζει.

Οι θεσμοί του κράτους άλλαξαν με τη σειρά τους. Όμως, μέσα από όλες τις αλλαγές και τις προκλήσεις, το έθνος μας και η ευρύτερη οικογένεια των Βασιλείων – για τα ταλέντα, τις παραδόσεις και τα επιτεύγματα των οποίων είμαι τόσο ανέκφραστα περήφανος – έχουν ευημερήσει και ακμάσει.

Οι αξίες μας παρέμειναν και πρέπει να παραμείνουν σταθερές. Ο ρόλος και τα καθήκοντα της Μοναρχίας παραμένουν επίσης, όπως και η ιδιαίτερη σχέση και ευθύνη του Κυρίαρχου απέναντι στην Εκκλησία της Αγγλίας – την Εκκλησία στην οποία η πίστη μου είναι τόσο βαθιά ριζωμένη.

Η ζωή μου φυσικά θα αλλάξει καθώς αναλαμβάνω τις νέες μου ευθύνες. Δεν θα μπορώ πλέον να δίνω τόσο πολύ από τον χρόνο και τις ενέργειές μου σε φιλανθρωπίες και θέματα για τα οποία νοιάζομαι τόσο βαθιά. Αλλά ξέρω ότι αυτό το σημαντικό έργο θα συνεχιστεί στα έμπιστα χέρια άλλων.

Αυτή είναι επίσης μια εποχή αλλαγής για την οικογένειά μου. Βασίζομαι στη στοργική βοήθεια της αγαπημένης μου συζύγου Καμίλα. Σε αναγνώριση της δικής της πιστής δημόσιας υπηρεσίας από τον γάμο μας πριν από 17 χρόνια, γίνεται η βασίλισσα σύζυγός μου. Ξέρω ότι θα φέρει στις απαιτήσεις του νέου της ρόλου τη σταθερή αφοσίωση στο καθήκον στο οποίο βασίζομαι τόσο πολύ.

«Η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, την κοινοπολιτεία και για αμέτρητους ανθρώπους».

Κάρολος Γ΄: Τέλος αναμονής 70 ετών για το νέο βασιλιά - Ο γηραιότερος  μονάρχης εδώ και χίλια χρόνια - CNN.gr

Το βιντεοσκοπημένο διάγγελμα, που μεταδόθηκε από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας και πολλά κανάλια του εξωτερικού, ήταν ένας φόρος τιμής και μνήμης στη μητέρα του Ελισάβετ Β’ που «έφυγε» χτες στο κάστρο Μπαλμόραλ σε ηλικία 96 ετών μετά από 70 χρόνια στον θρόνο καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ μονάρχη στην εξουσία.

Ο Κάρολος Γ’ θα ανακηρυχθεί επισήμως βασιλιάς αύριο, Σάββατο, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Διαδοχής στο Λονδίνο, που θα συνεδριάσει αύριο στις 10:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου. Η επίσημη ανακήρυξή του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα από τον εξώστη του κτιρίου και την επομένη, σε όλες τις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εικόνα

Νωρίτερα, σήμερα, η βρετανική κυβέρνηση κήρυξε και επίσημα την έναρξη περιόδου εθνικού πένθους για τον θάνατο της Ελισσάβετ Β΄ δίνοντας «κατευθυντήριες γραμμές», οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες ως το τέλος της ημέρας της κηδείας της βασίλισσας με τιμές αρχηγού κράτους.

Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ

Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Λιζ Τρας διευκρινίζεται πως δεν επιβάλλεται η ματαίωση ή η αναβολή εκδηλώσεων και αθλητικών αγώνων ή η αναστολή λειτουργίας χώρων ψυχαγωγίας στη διάρκεια της περιόδου εθνικού πένθους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Καταδίκη 2 νεαρών Σουηδών στη Ρόδο για προσβολή εθνικών συμβόλων

Απειλεί να μην υπογράψει τα μνημόνια των Πρεσπών ο Μητσοτάκης

Μεξικό: Θύματα θερμοπληξίας εκατοντάδες πίθηκοι στο Ταμπάσκο

ΛΔ Κονγκό: Αμερικανοί μεταξύ των υπόπτων για απόπειρα πραξικοπήματος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα