ΑΘΗΝΑ
04:03
|
19.05.2024
Όπως και τα περισσότερα ΜΜΕ στην Αίγυπτο, το Madr Masr είναι αποκλεισμένο, και οι δημοσιογράφοι στοχοποιούνται συνεχώς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η συντάκτρια του ανεξάρτητου ειδησεογραφικού πρακτορείου Mada Masr και τρεις ακόμη δημοσιογράφοι κατηγορήθηκαν στην Αίγυπτο για ένα άρθρο για ένα φιλοκυβερνητικό πολιτικό κόμμα.

Οι εισαγγελείς κάλεσαν τις τέσσερις γυναίκες για ανάκριση την Τετάρτη μετά από καταγγελίες στελεχών του φιλοκυβερνητικό κόμματος «Μοστάκμπαλ Ουάταν» («Το Μέλλον του Έθνους»).

Η Mada Masr είπε ότι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση, αλλά οι κατηγορίες εκκρεμούν, μεταξύ των οποίων η δημοσίευση ψευδών ειδήσεων και δυσφήμιση μελών του κόμματος.

Η ελευθερία του λόγου και η ελευθερία του Τύπου στην Αίγυπτο έχουν περιοριστεί σημαντικά υπό τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι. Το Madr Masr είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης που δεν βρίσκονται υπό άμεσο κρατικό έλεγχο ούτε επηρεάζονται από την κυβέρνηση, σύμφωνα με την παγκόσμια οργάνωση ΜΜΕ Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF).

Στις 31 Αυγούστου, το Madr Masr δημοσίευσε ένα ενημερωτικό δελτίο για το φιλοκυβερνητικό κόμμα Μοστάκμπαλ Ουάταν, το οποίο κυριαρχεί στο κοινοβούλιο και υποστηρίζει σθεναρά τον Πρόεδρο Σίσι.

Το άρθρο ανέφερε ότι μια έρευνα ενέπλεξε ανώτερους αξιωματούχους του Μοστάκμπαλ Ουάταν σε «σοβαρές οικονομικές παραβιάσεις» και ότι αυτό αναμένεται να «οδηγήσει στην αποχώρησή τους από την πολιτική σκηνή».

Το Μοστάκμπαλ Ουάταν αρνήθηκε την ιστορία «στο σύνολό της» και κατηγόρησε το Madr Masr ότι χρησιμοποιεί «αμφίβολες και αντιεπαγγελματικές τακτικές για να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια της χώρας».

Δεκάδες νομικές καταγγελίες υποβλήθηκαν από μέλη του κόμματος κατά των τριών δημοσιογράφων των οποίων οι υπογραφές ήταν στο άρθρο – η Ράνα Μαμντού, η Σάρα Σεϊφ Εντίν και η Μπίισαν Κασάμπ – μαζί με την αρχισυντάκτρια τους, Λίνα Αττάλα.

Την Τετάρτη, οι δημοσιογράφοι ανακρίθηκαν από εισαγγελείς στο Κάϊρο και στη συνέχεια ενημερώθηκαν ότι κατηγορούνται για συκοφαντία και δυσφήμιση μελών του Μοστάκμπαλ Ουάταν, χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παρενόχληση μελών του κόμματος και δημοσίευση ψευδών ειδήσεων που είχαν σκοπό να διαταράξουν τη δημόσια ειρήνη, ανέφερε η Mada Masr.

Η αρχισυντάκτρια Λίνα Αττάλα κατηγορήθηκε επίσης για τη λειτουργία ενός ιστότοπου ειδήσεων χωρίς άδεια.

Το Madr Masr προσπαθεί να αποκτήσει άδεια από το 2018, όταν τέθηκε σε ισχύ ένας νέος νόμος που ρυθμίζει τα μέσα ενημέρωσης.

Το πρακτορείο είπε το Σάββατο ότι ήταν βέβαιο «για την ακεραιότητα της νομικής τους θέσης και τη δέσμευσή τους στα υψηλότερα επαγγελματικά εκδοτικά πρότυπα».

«Εκφράζουμε επίσης τη λύπη μας που το πλειοψηφικό πολιτικό κόμμα στην Αίγυπτο, γνωστό ότι βρίσκεται κοντά στην εξουσία, χρησιμοποιεί τέτοιες τακτικές για να εκφοβίσει έναν τμήμα του Τύπου που λειτουργεί για λογαριασμό του δημόσιου συμφέροντος», πρόσθεσε.

Η RSF δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχη για την απειλή για το Madr Masr και προειδοποίησε ότι «η συνεχής παρενόχληση, ο εκφοβισμός και οι συλλήψεις δημοσιογράφων από την κυβέρνηση της Αιγύπτου φτάνουν σε επικίνδυνα ύψη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα