Οι ηγέτες 24 αφρικανικών χωρών προέτρεψαν τα πλουσιότερα έθνη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για βοήθεια, ώστε η ήπειρος να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για τις οποίες η ευθύνη της είναι ελάχιστη σε σχέση με τις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες.
Η έκκληση ήταν η κατάληξη, χθες Παρασκευή, ενός τριήμερου φόρουμ που διοργανώθηκε στο Κάιρο, δύο μήνες πριν η Αίγυπτος φιλοξενήσει την κρίσιμη διάσκεψη για το κλίμα, COP27, στο Σαρμ Ελ Σέιχ τον Νοέμβριο.
Οι Αφρικανοί ηγέτες δήλωσαν ότι η οικονομική βοήθεια είναι απαραίτητη εν όψει των δυσανάλογων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος στην αφρικανική ήπειρο και προέτρεψαν τις ανεπτυγμένες χώρες να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με τη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην Αφρική», ανέφεραν οι 24 ηγέτες στην τελική τους δήλωση.
Η αφρικανική ήπειρος εκπέμπει μόνο το 3% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών CO2, σημείωσε αυτή την εβδομάδα ο πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Και όμως τα αφρικανικά έθνη είναι μεταξύ εκείνων που είναι πιο εκτεθειμένα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ιδίως όσο αφορά στην επιδείνωση της ξηρασίας και τις πλημμύρες.
Η Αφρική όχι μόνο έχει χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, αλλά παίζει επίσης βασικό ρόλο στη δέσμευση αερίων του θερμοκηπίου, σε περιοχές όπως η λεκάνη του Κονγκό, όπου βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο μετά τον Αμαζόνιο.
Ζήτημα επιβίωσης το φυσικό αέριο
Το ανακοινωθέν τονίζει «την ανάγκη να αποφευχθούν προσεγγίσεις που ενθαρρύνουν απότομες αποεπενδύσεις από ορυκτά καύσιμα, καθώς αυτό θα απειλήσει την ανάπτυξη της Αφρικής».
Ο ρόλος του φυσικού αερίου στη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια αναμένεται να αποτελέσει βασικό σημείο διαμάχης στο COP27. Οι ακτιβιστές για το κλίμα λένε ότι πρέπει να καταργηθεί γρήγορα και να αντικατασταθεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας Ζεϊνάμπ Αχμέντ τόνισε στο φόρουμ του Καΐρου ότι το φυσικό αέριο αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για τη χώρα της. «Εάν δεν λαμβάνουμε χρηματοδότηση σε λογικές τιμές για την ανάπτυξη του τομέα του φυσικού αερίου, στερούμε στους πολίτες στις χώρες μας τις ευκαιρίες να επιτύχουν βασική ανάπτυξη», είπε.
Σύμφωνα με την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, η ήπειρος θα χρειαστεί έως και 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2020 και 2030 για να χρηματοδοτήσει τις δικές της προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον περιορισμό των επιπτώσεών της που ήδη είναι εμφανείς.
Ο Κέβιν Τσίκα Ουράμα, επικεφαλής οικονομολόγος στην Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, είπε ότι η Αφρική αντιμετωπίζει ένα χρηματοδοτικό κενό για το κλίμα περίπου 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο.
«Η δομή της χρηματοδότησης για το κλίμα σήμερα είναι στην πραγματικότητα προκατειλημμένη έναντι των ευάλωτων στο κλίμα χωρών. Όσο πιο ευάλωτοι είστε τόσο λιγότερη χρηματοδότηση για το κλίμα λαμβάνετε», είπε.