ΑΘΗΝΑ
05:30
|
02.05.2024
Η κάλπη προμηνύεται αμφίρροπη με την εγκληματικότητα να προβληματίζει περισσότερο τους ψηφοφόρους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Σουηδοί σε μια αμφίρροπη αναμέτρηση σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις. Το κυβερνών κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών βρίσκεται αντιμέτωπο με τα συντηρητικά κόμματα αλλά και τη ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας, η οποία έχει αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της προεκλογικής μάχης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο στην σουηδική εφημερίδα Aftonbladet το στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών της πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον συγκεντρώνει ποσοστό 49,6% στην πρόθεση ψήφου, με το συντηρητικό μπλοκ, που περιλαμβάνει το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Δημοκρατών της Σουηδίας, να βρίσκεται στο 49,4%. Με βάση το ποσοστό συμμετοχής των τελευταίων εκλογών του 2018, η διαφορά μεταξύ των δύο στρατοπέδων είναι μόλις 13.000 ψήφοι.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Σε δημοσκόπηση του κρατικού δικτύου SVT, το μπλοκ της Άντερσον συγκέντρωσε ποσοστό 49,7% ενώ του αντιπάλου της, του Ουλφ Κρίστερσον, 49,4%. Σε γκάλοπ της εφημερίδας Dagens Nyheter η παράταξη της Άντερσον βρίσκεται στο 50% και του Κρίστερσον στο 48,2%. Εάν δεν αναδειχθεί ξεκάθαρος νικητής, τα κόμματα θα ξεκινήσουν περίπλοκες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με επικεφαλής είτε την Άντερσον είτε τον Κρίστερσον, έναν βετεράνο της πολιτικής που ηγείται του κόμματος των Μετριοπαθών.

Περίπου 7,8 εκατ. άνθρωποι μπορούν να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα που θα είναι ανοικτά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ (τοπική ώρα, 09.00 με 21.00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Το οργανωμένο έγκλημα και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών ανησυχεί πολύ περισσότερο τους Σουηδούς ψηφοφόρους από ό,τι άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα, όπως η ενεργειακή κρίση ή πρόσφατη ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η αλλαγή της εκλογικής ατζέντας συμβαίνει πρώτη φορά εδώ και 43 χρόνια, από τότε δηλαδή που το Ινστιτούτο SOM στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ κάνει σχετικές έρευνες και μετρήσεις. Στη φετινή, το 41% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με «τον νόμο και την τάξη» είναι σήμερα τα πιο σημαντικά στην κοινωνία, αλλά και πολιτικά.

Σε αντίθεση με τη φήμη της ως ειρηνικής και ασφαλούς χώρας, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Σουηδία έχει μετατραπεί σε μια από τις πιο επικίνδυνες της Ευρώπης μέσα σε μόλις δύο γενιές. Από τον Ιανουάριο η αστυνομία έχει ήδη καταγράψει περισσότερους από 250 πυροβολισμούς, οι 40 με νεκρούς.

Η Σουηδία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών με πυροβόλα όπλα στην Ευρώπη: τέσσερις ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη έκθεση της σουηδικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε πέρυσι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα