ΑΘΗΝΑ
23:50
|
04.05.2024
Ξεκινά μάλλον από αύριο ο απεγκλωβισμός των 49 ναυτεργατών των δυο ελληνόκτητων δεξαμενόπλοιων τα οποία καταλήφθηκαν από το Ιράν το Μάη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκινά μάλλον από αύριο, Δευτέρα, ο απεγκλωβισμός των 49 ναυτεργατών των δυο ελληνόκτητων δεξαμενόπλοιων στα οποία βρίσκονται απο το Μάη, οπότε και καταλήφθηκαν από το Ιράν.

Πληροφορίες του ναυτεργατικού σωματείου ΠΕΝΕΝ αναφέρουν ότι πιθανότατα αύριο θα επιστρέψει ο Έλληνας ανθυποπλοίαρχος του πλοίου «Prudent Warrior», με τη σχετική βίζα να αναμένεται να του χορηγηθεί σήμερα, και θα ακολουθήσουν στις επόμενες ημέρες οι 9 Έλληνες ναυτεργάτες του πλοίου «Delta Poseidon», και παράλληλα γίνονται ενέργειες για τους αλλοδαπούς ναυτικούς των δύο δεξαμενοπλοίων.

Η ΠΕΝΕΝ γνωστοποίησε επίσης ότι οι ιρανικές αρχές έχουν μειώσει την ένοπλη φρουρά που βρίσκεται στα δύο ελληνόκτητα πλοία, ενώ τους επιτρέπεται η επικοινωνία με τις οικογένειές τους και τους παρέχονται τα αναγκαία φάρμακα σε εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα ωστόσο με το Σωματείο, η κατάσταση για την απελευθέρωση των πλοίων παραμένει «θολή» και το τοπίο δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει, τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο, καθώς οι Ιρανοί ζητούν εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά, στις οποίες δεν διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα. Η ΠΕΝΕΝ υπενθυμίζει ότι από την πρώτη στιγμή απαίτησε από την κυβέρνηση να μην χρησιμοποιηθούν τα πληρώματα των πλοίων ως μοχλός πίεσης ή διαπραγματευτικό χαρτί από τις ελληνικές αρχές στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ώστε να δρομολογηθεί η αντικατάστασή τους, ανεξάρτητα από τι εξέλιξη θα έχει η απελευθέρωση των πλοίων.

«Δυστυχώς η θέση μας αυτή κατέστη δυνατή πολύ καθυστερημένα και όταν η ελληνική πλευρά κατέθεσε το σχετικό αίτημα οι ιρανικές αρχές το αποδέχτηκαν αμέσως», αναφέρει σχετικά. Το δεξαμενόπλοιο «Lana» που μεταφέρει το ιρανικό πετρέλαιο είναι στο μεταξύ αγκυροβολημένο στον Πειραιά, πλήρως επανδρωμένο, ενώ διαθέτει όλα τα ναυτιλιακά έγγραφα για την αξιοπλοΐα του.

Τέλος, η ΠΕΝΕΝ σημειώνει ότι σύμφωνα με ιρανική εφημερίδα «η ιρανική κυβέρνηση έχει πληροφορίες ότι εάν το πλοίο “Lana” αναχωρήσει από την Ελλάδα και βγει στα διεθνή ύδατα, οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν ρεσάλτο για την κατάληψη του πλοίου και την κατάσχεση του φορτίου του».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα