ΑΘΗΝΑ
15:51
|
28.04.2024
«Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να νομιμοποιηθεί τον 21ο αιώνα ένα τετελεσμένο αυταρχικού δεσποτισμού που πρόθυμα θα μπορούσε να μιμηθεί κάθε τοπικός ταραξίας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν έχει απόψε στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζητώντας μαζί του τις προκλήσεις που δέχεται η κυριαρχία της Ελλάδας από την Τουρκία, τις στενές διμερείς αμυντικές σχέσεις, την ενεργειακή κρίση, αλλά και τις εξελίξεις στα πεδία συγκρούσεων της Ουκρανίας, την επισιτιστική κρίση, την κατάσταση στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μακρόν διαβεβαίωσε ότι η ελληνογαλλική εταιρική σχέση δεν θα επιτρέψει καμία διαταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκαθαρίζοντας ότι στηρίζει απερίφραστα σε αυτό το ζήτημα την Ελλάδα. Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς και στην ελληνική αρωγή στην καταπολέμηση των φετινών καταστροφικών πυρκαγιών που βίωσε κυρίως η νότια Γαλλία ευχαριστώντας την Αθήνα για την κίνηση αλληλεγγύης σε μία δύσκολη περίοδο.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης» είπε ο Μακρόν τονίζοντας πως συμφωνούν μεταξύ άλλων στον πολλαπλασιασμό των πηγών ενέργειας ευχαριστώντας στη συνέχεια τον Έλληνα πρωθυπουργό για την παρουσία του στο Παρίσι τονίζοντας πως έχουν ενισχύσει σημαντικά τις διμερείς σχέσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρίσκεται στο Παρίσι εν μέσω μίας «ενεργειακής, πληθωριστικής επίθεσης που δέχεται η Ευρώπη από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Ανέφερε επίσης πως η αποψινή τους συνάντηση γίνεται έναν χρόνο μετά την υπογραφή της διμερούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας που υπηρετεί «το κοινό ζητούμενο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης». Πρόσθεσε πως σφυρηλατούνται πλέον οι σχέσεις σε πολλά επίπεδα και στην καθημερινότητα και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών θυμίζοντας την περσινή βοήθεια της Γαλλίας στις πυρκαγιές που αντιμετώπισε η Ελλάδα. “Τώρα ήταν η σειρά της Αθήνας να βοηθήσει το Παρίσι” είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ο Μητσοτάκης είπε πως συμφωνούν με τον Γάλλο Πρόεδρο σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και στήριξης των λαών να μην είναι απροστάτευτοι απέναντι στις μεγάλες αυξήσεις στην Ενέργεια.

Κάλεσε την ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά στις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης.

Δεν παρέλειψε τις αναφορές στην Τουρκία λέγοντας πως η Ελλάδα δεν είναι μόνον δύναμη αποτροπής αλλά και σταθερότητας και πως θα περιμένουμε στο φως της μέρας, αυτούς που λένε ότι «θα έρθουν βράδυ». Πρόσθεσε πως η Ελλάδα ξέρει καλά από γειτονικές απειλές ενώ αναφερόμενος στην ρωσική επίθεση στην Ουκρανία (αλλά δείχνοντας με τρόπο την Τουρκία) ανέφερε ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να νομιμοποιηθεί τον 21ο αιώνα ένα τετελεσμένο αυταρχικού δεσποτισμού που πρόθυμα θα μπορούσε να μιμηθεί κάθε τοπικός ταραξίας και σε άλλες περιοχές του πλανήτη μας.

Τέλος ανέφερε πως θα συζητήσουν με τον Γάλλο Πρόεδρο και τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με ιδιαίτερη έμφαση στην Λιβύη.

«Μαζί πιο ισχυροί» κατέληξε ο Μητσοτάκης σε μία προσπάθεια να χαρακτηρίσει με μία φράση τις ελληνο-γαλλικές σχέσεις.

Οι δύο ηγέτες θα έχουν στη συνέχεια κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει δείπνο του γαλλικού προεδρικού ζεύγους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα