ΑΘΗΝΑ
23:32
|
02.05.2024
Το Κίεβο ανακοίνωσε την ανακατάληψη άλλων 20 οικισμών που ήταν υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, ωθώντας τις ρωσικές δυνάμεις προς τα βορειοανατολικά σύνορα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ουκρανικές αρχές υποστήριξαν πως ανακατέλαβαν και σήμερα περίπου 20 οικισμούς που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού αναγκάζοντας μέρος των δυνάμεων αυτών να οπισθοχωρήσει προς τα βορειοανατολικά σύνορα.

Ειδικότερα, το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικού στρατού ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε 20 οικισμούς μέσα στο τελευταίο 24ωρο ενώ ο δήμαρχος της βορειοανατολικής και δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης, Χάρκοβο, Ιχόρ Τερέκχοβ, ανακοίνωσε νωρίτερα στο Τέλεγκραμ πως αποκαταστάθηκε στο 80% της περιοχής η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση που είχαν προκαλέσει ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις. Μερικές ώρες μετά τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροτότησης επανήλθαν λόγω νέων ρωσικών πυραυλικών επιδρομών.

Ειδικότερα, η Ναταλία Χουμενιούκ, εκπρόσωπος της νότιας διοίκησης του ουκρανικού στρατού, ανακοίνωσε την ανακατάληψη 500 τ.χλμ. στη νότια Ουκρανία μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες, συμπεριλαμβανομένων πέντε οικισμών της περιοχής της Χερσώνας.

Το Σαββατοκύριακο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε επιβεβαιώσει την αποχώρηση δυνάμεων από δύο περιοχές του Χαρκόβου στο πλαίσιο αναδίπλωσης από δύο περιοχές με σκοπό την ανασύνταξή τους σε ανατολικές περιοχές της αυτοαποκαλούμενης ΛΔ του Ντονιέτσκ. Παράλληλα, διεθνή πρακτορεία, μεταξύ των οποίων το αμερικανικό ΑΡ, επικαλούμενα τοπικές πηγές έκαναν λόγο για «σκηνές χάους» και «βιαστικής αποχώρησης» ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί παράλληλα η σημερινή ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας ότι συνεχίζονται οι μάχες γύρω από το Ιζιούμ και το Κουπιάνσκ, τον μοναδικό σιδηροδρομικό κόμβο απ’ όπου εφοδιάζεται η πρώτη γραμμή του μετώπου των Ρώσων στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Πεσκόφ: Θα επιτευχθούν όλοι οι στόχοι

Στη Μόσχα, σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιχείρησε να υποβαθμίσει τους ισχυρισμούς των Ουκρανών αξιωματούχων για τις ανακαταλήψεις εδαφών διαβεβαιώνοντας πως η Ρωσία θα επιτύχει στους στόχους που έχει θέσει στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Ντιμίτρι Πεσκόφ: «Πόρνες» όσες καταγγέλουν τον Γουάινσταϊν - Ειδήσεις - νέα  - Το Βήμα Online

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS , ο Πεσκόφ ανέφερε πως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώνεται διαρκώς και είναι σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Άμυνας  και τους διοικητές του στρατού.Ερωτηθείς εάν η στρατιωτική ηγεσία συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Ρώσου Προέδρου ο Πεσκόφ απάντησε πως «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που τέθηκαν αρχικά».

 Επιπλέον, δήλωσε πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν συζητήσεις για το ενδεχόμενο αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης πέριξ του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια παρά την πρόσφατη σχετική πρόταση από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, ΙΑΕΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα