ΑΘΗΝΑ
12:26
|
06.05.2024
Οι διοργανωτές επανέλαβαν ότι θα αγνοήσουν την όποια απαγόρευση και θα πραγματοποιήσουν την πορεία κανονικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Κυριακή στο Βελιγράδι κατά της διεξαγωγής στη σερβική πρωτεύουσα του EuroPride, μιας πανευρωπαϊκής συγκέντρωσης της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Τις τελευταίες εβδομάδες η ένταση κλιμακώνεται στη Σερβία, όπου οι διοργανωτές του EuroPride είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν το προσεχές Σάββατο μια πορεία υπερηφάνειας, με την οποία θα κορυφωθούν οι συναφείς εκδηλώσεις, παρότι οι αρχές θέλουν να απαγορεύσουν τη διεξαγωγή του.

Χιλιάδες διαδηλωτές, μεταξύ αυτών πολλοί κληρικοί, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Βελιγραδίου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συντηρητικών και ακροδεξιών ομάδων, και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Κρατώντας εικόνες, θρησκευτικές σημαίες και σταυρούς, ορισμένοι προανήγγειλαν ότι θα πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις αν οι διοργανωτές του EuroPride υλοποιήσουν το σχέδιό τους για τη διεξαγωγή πορείας υπερηφάνειας.

Μετά την διαμαρτυρία, σε κήρυγμά του από την Μητρόπολη της πρωτεύουσας, ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Πορφύριος, είπε στο κήρυγμά του ότι το EuroPride απειλεί τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες. «Θέλουν να βεβηλώσουν την ιερότητα του γάμου και της οικογένειας και να επιβάλουν μια αφύσικη ένωση ως υποκατάστατο του γάμου», είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε το Σάββατο ότι υπάρχουν απειλές κατά της πορείας και εναπόκειται στην αστυνομία εάν θα επιτρέψει τη διεξαγωγή της.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος είχε ανακοινώσει στα τέλη Αυγούστου ότι η παρέλαση θα αναβληθεί ή θα ματαιωθεί λόγω της έντασης με το Κόσοβο, δήλωσε το Σάββατο ότι υπάρχουν απειλές κατά της πορείας και εναπόκειται στην αστυνομία εάν θα επιτρέψει τη διεξαγωγή της, απόφαση που αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Τρίτη.

Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκδηλώσεων Υπερηφάνειας επέλεξαν την πρωτεύουσα της Σερβίας πριν από τρία χρόνια για να φιλοξενήσουν την ετήσια εκδήλωση, ελπίζοντας ότι αυτό θα αποτελέσει μια σημαντική ώθηση σε μια σλαβική χώρα που είναι παραδοσιακά συντηρητική και υπό την ισχυρή επιρροή της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι διοργανωτές του EuroPride – το οποίο περιλαμβάνει μια εβδομάδα εκδηλώσεων και μια πορεία υπερηφάνειας στο Βελιγράδι στις 17 Σεπτεμβρίου – έχουν πει ότι θα αγνοήσουν την όποια αστυνομική απαγόρευση και θα πραγματοποιήσουν την πορεία κανονικά.

Οι σερβικές κυβερνήσεις έχουν απαγορεύσει τις παρελάσεις υπερηφάνειας στο παρελθόν και σε ορισμένες περιπτώσεις στις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι εκδηλώσεις αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια. Από το 2014 οι εκδηλώσεις διοργανώνονται τακτικά, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Μεξικό: Αναγνωρίστηκαν τα πτώματα του Αμερικανού και των δυο Αυστραλών τουριστών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα