ΑΘΗΝΑ
16:30
|
08.05.2024
Στο εφετείο η υπόθεση του μακελειού της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, με τους δύο καταδικασθέντες να προσπαθούν να ανατρέψουν τις καταδίκες τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα η δικαστική διαδικασία της έφεσης από την πλευρά δύο καταδικασθέντων ενόχων για την επίθεση στην σατιρική γαλλική εφημερίδα Charlie Hebdo το 2015 και σε ένα εβραϊκό σούπερ μάρκετ του Παρισιού, οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν τις καταδίκες τους.

Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στα γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι από τους αδελφούς Σαϊντ και Τσερίφ Κουασί, οι οποίοι είπαν ότι ενεργούσαν για λογαριασμό της Αλ Κάιντα για να εκδικηθούν την απόφαση της εφημερίδας να δημοσιεύσει γελοιογραφίες του προφήτη Μωάμεθ.

Μια μέρα αργότερα, ο Αμεντί Κουλιμπαλί σκότωσε έναν 27χρονο αστυνομικό κατά τη διάρκεια ελέγχου κυκλοφορίας έξω από το Παρίσι, πριν σκοτώσει τέσσερις Εβραίους κατά τη διάρκεια ομηρίας στο σούπερ μάρκετ Hyper Cacher στις 9 Ιανουαρίου, ισχυριζόμενος ότι ενεργούσε στο όνομα της τρομοκρατικής ομάδας «Ισλαμικό Κράτος».

Και οι τρεις σκοτώθηκαν από την αστυνομία και τον Δεκέμβριο του 2020 ένα γαλλικό δικαστήριο καταδίκασε 14 άτομα που βοήθησαν να πραγματοποιηθούν οι επιθέσεις.

Δύο άνδρες στους οποίους επιβλήθηκαν οι βαρύτερες ποινές άσκησαν έφεση, ιδίως ο Αλί Ρίζα Πολάτ, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 30 ετών με την κατηγορία ότι βοήθησε στην εξεύρεση όπλων για τους δολοφόνους.

Τόσο αυτός όσο και ο Αμαρ Ραντμανί, που κατηγορούνται για συνωμοσία με τους δράστες, αρνούνται τις κατηγορίες και θέλουν το δικαστήριο να εξετάσει έγγραφα που λένε ότι παραμελήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

«Αυτή η δίκη είναι η τελευταία ευκαιρία να διορθωθούν τα λάθη ενός δικαστικού συστήματος που κατακλύζεται από το εύρος αυτών των επιθέσεων και να επιστρέψουμε στη λογική όσον αφορά τον ακριβή ρόλο του Μ. Πολάτ, ενός κοινού εγκληματία που έχει κατηγορηθεί άδικα για έναν ρόλο που δεν είχε ποτέ », είπαν οι δικηγόροι του.

Ο δικηγόρος του Charlie Hebdo, ο Ρίτσαρντ Μάλκα, απέρριψε τους ισχυρισμούς.

«Αυτά τα εγκλήματα έχουν έναν σκοπό, είναι πολιτικό, ιδεολογικό – δεν είναι εγκλήματα που διαπράττονται από βάρβαρους ή «μοναχικούς λύκους» ή τρελούς», είπε στο δικαστήριο του Παρισιού πριν από την έναρξη της δίκης.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Λοράν «Ρις» Σουρισό, τραυματισμένος στην επίθεση, παρευρέθηκε στην ακρόαση και η χήρα ενός από τα θύματα κρατούσε μια αφίσα με τους άλλους νεκρούς.

Οι δολοφονίες σηματοδότησαν την έναρξη ενός θανατηφόρου κύματος τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλη την Ευρώπη, ειδικά του μακελειού που έλαβε χώρα λίγους μήνες αργότερα στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν και σε μπαρ και καφέ του Παρισιού τον Νοέμβριο του 2015.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Κωνσταντινούπολη: Boeing 767 προσγειώθηκε χωρίς τις μπροστινές ρόδες

«Επιστρέφει» η αφρικανική σκόνη- Νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας

Έφεση κατά της αποφυλάκισης Μιχαλολιάκου από την Εισαγγελία Εφετών Λαμίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα