ΑΘΗΝΑ
07:08
|
26.04.2024
Το πρωί παίρνουν 680 δισ. ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, το μεσημέρι απολύουν για να μειώσουν το κόστος, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρότι υπόσχονταν 3.000 προσλήψεις με την υπογραφή της νέας σύμβασης, η «Ελληνικός Χρυσός» σε συνεργασία με την εργολαβική εταιρεία Eldimac στις 7 Σεπτέμβρη προχώρησαν σε 92 απολύσεις εργαζομένων που εργάζονταν στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας.

Οι 92 εργαζόμενοι απολύθηκαν μετά τη συμφωνία των δύο εταιρειών για λήξη της μεταξύ τους συνεργασίας, και τώρα απαιτούν να συνεχίσουν να δουλεύουν στο έργο με ευθύνη της «Ελληνικός Χρυσός».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΜΛΑ), πρόκειται για εργαζόμενους που απασχολούνταν στο υπόγειο μεταλλείο εδώ και 3,5 χρόνια, ενώ αρκετοί είχαν εργαστεί και σε προηγούμενες εργολαβίες, μέσα σε πολύ δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. «350 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για να καταφέρουμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Όμως τελείως ξαφνικά, μέσα σε 10 λεπτά, βρεθήκαμε στο περιθώριο, αντιμέτωποι με την ανεργία», τονίζουν.

Όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, στην προσπάθεια εκπροσώπων του να συναντηθούν με τους υπεύθυνους της εταιρείας, κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας που οργάνωσαν την Παρασκευή, αντιμετώπισαν πλήρη άρνηση. «Χαρακτηριστικά μας απάντησαν ότι δεν θα είχε κάποιο νόημα η συνάντηση», επισημαίνουν.

«3000 και πλέον νέες θέσεις εργασίας μας έταζαν και τώρα βιώνουμε νέες απολύσεις. Από τη μια χρηματοδοτήσεις “πάνε και έρχονται” για την βιωσιμότητα της επένδυσης και από την άλλη μας απολύουν για να μειώσουν το εργατικό κόστος (680 δισ ευρωχρηματοδότηση το πρωί – απόλυση 92 εργαζόμενων το μεσημέρι). Και άλλα πολλά μεγάλα λόγια έχουμε ακούσει όμως η κατάσταση αντίθετα πηγαίνει διαρκώς από το κακό στο χειρότερο για όλους τους μεταλλωρύχους στα μεταλλεία Κασσάνδρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ζητάμε να μην μείνει κανένας μας άνεργος από το έργο, να διασφαλιστούν άμεσα και συγκεκριμένα όλες οι θέσεις εργασίας μας και να εγγυηθούν με επίσημο τρόπο ότι θα απορροφηθούμε στην εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός ΑΕ”», τονίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΜΛΑ) στο σχετικό δελτίο τύπου που κοινοποιήθηκε στα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους αρμόδιους φορείς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα