ΑΘΗΝΑ
08:42
|
05.05.2024
Μαζί με τους λιμενεργάτες στο λιμάνι του Λίβερπουλ, σε απεργιακές κινητοποιήσεις θα προβεί και το Felixstowe, το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Βρετανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων της Βρετανίας Felixstowe σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μια δεύτερη οκταήμερη απεργία για τους μισθούς, δήλωσε την Τρίτη το συνδικάτο Unite, ενισχύοντας ένα κύμα βιομηχανικών αναταραχών που προκλήθηκαν από τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό.

Νέες απεργίες έχουν προγραμματιστεί από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου, αφού οι λιμενικοί ψήφισαν με πλειοψηφία 82% υπέρ της απόρριψης της προσφοράς αμοιβής 7%, ανέφερε το συνδικάτο Unite σε δήλωση.

Η γενική γραμματέας της Unite Σάρον Γκράχαμ δήλωσε:

«Το Felixstowe και ο CK Hutchison [ιδιοκτήτης του λιμανιού] είναι αμφότεροι εξαιρετικά πλούσιοι, αλλά αντί να προσφέρουν δίκαιη προσφορά αμοιβής, προσπάθησαν να επιβάλουν πραγματικούς όρους μείωση μισθών στους εργαζομένους τους.

«Από την αρχή αυτής της διαμάχης το Unite έχει δώσει την πλήρη υποστήριξή του στα μέλη του στο Felixstowe και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να επιλυθεί αυτή η διαφορά».

«Περαιτέρω απεργία θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε καθυστερήσεις και διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά αυτό είναι εξ ολοκλήρου έργο της εταιρείας», δήλωσε ο εθνικός αξιωματικός της Unite για τις αποβάθρες Μπόμπι Μόρτον, αναφερόμενος στον λιμενικό χειριστή της εταιρείας.

Με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 10% τον Ιούλιο και να προβλέπεται από την Τράπεζα της Αγγλίας ότι θα ξεπεράσει το 13% τον επόμενο μήνα, το συνδικάτο Unite λέει ότι η προσφορά αμοιβής 7% αντιπροσωπεύει μια «μείωση μισθών με πραγματικούς όρους».

«Η διαδικασία συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει εξαντληθεί και δεν υπάρχει προοπτική να επιτευχθεί συμφωνία με την ένωση», ανέφερε η Felixstowe port σε ανακοίνωσή της στον ιστότοπό της.

Πρόσθεσε ότι οι λιμενικές αρχές ήταν «πολύ απογοητευμένες» με τα νέα της απεργίας, ενώ θα εφάρμοζαν το μπόνους αμοιβής 7% συν 500 λίρες (585 δολάρια)από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η απεργία έπεται της προηγούμενης οκταήμερης απεργίας στην ανατολική Αγγλία τον περασμένο μήνα, η οποία έφραξε τις γραμμές ανεφοδιασμού αλλά δεν προκάλεσε εκτεταμένη αναστάτωση σε έναν κλάδο που ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Περισσότεροι από 560 λιμενεργάτες στο λιμάνι του Λίβερπουλ, μια από τις μεγαλύτερες αποβάθρες εμπορευματοκιβωτίων της χώρας, πρόκειται να προχωρήσουν σε απεργία από τις 19 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου λόγω αμοιβής, δήλωσε η Unite νωρίτερα αυτό το μήνα.

Περίπου το 48% όλων των εμπορευματοκιβωτίων που εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταφέρονται μέσω του λιμανιού Felixstowe, σύμφωνα με την Unite, καθιστώντας το σημαντικό κόμβο εισαγωγών για τη Βρετανία.

Η απεργία στο Felixstowe αποτελεί την τελευταία απεργιακή κινητοποίηση σε ένα κύμα απεργιακού αναβρασμού σε ολόκληρη τη Βρετανία αυτό το καλοκαίρι που έχει επηρεάσει μια σειρά βιομηχανιών, από την αεροπορία και τις μεταφορές μέχρι τους νοσηλευτές και τους δικηγόρους.

Ωστόσο, συνδικάτα, συμπεριλαμβανομένης του Unite, ανέστειλαν τις τελευταίες ημέρες τα σχέδια για βιομηχανική δράση εν όψει του 10ήμερου πένθους στη Βρετανία μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ την περασμένη εβδομάδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Κούβα: Συγκέντρωση και διαδήλωση φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης

Κάιρο: καμιά συμφωνία δεν επετεύχθη μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Ελεύθερος αστυνομικός από τις ισραηλινές αρχές με παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών

Πάσχα και Θεολογία της Απελευθέρωσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα