ΑΘΗΝΑ
21:50
|
06.12.2022
Η βρετανική εφημερίδα The Guardian απέκτησε πρόσβαση σε προσχέδιο κανονισμού για το «εργαλείο έκτακτης ανάγκης ηλεκτρικής ενέργειας» της ΕΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχωρεί από την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά προωθεί την επιβολή φόρων στα «πλεονάζοντα» κέρδη των εταιρειών ενέργειας, σύμφωνα με διαρροή που φέρνει στη δημοσιότητα η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Προσχέδιο κανονισμού για το «εργαλείο έκτακτης ανάγκης ηλεκτρικής ενέργειας» στο οποίο απέκτησε πρόσβαση ο Guardian δεν περιέχει ούτε ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό φυσικό αέριο ούτε στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, καθώς τα κράτη μέλη δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε περιορισμούς την περασμένη εβδομάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να επιβάλει έκτακτους φόρους στα υψηλά κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, με ξεχωριστό ανώτατο όριο στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αντιμετωπίσουν ξεχωριστό απροσδόκητο φόρο, που περιγράφεται ως «εισφορά αλληλεγγύης». Στο έγγραφο που διέρρευσε, η επιτροπή εκτιμά ότι θα υπάρξει πενταπλασιασμός των κερδών των εταιρειών πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα το 2022. Αυτά τα «πλεονάζοντα» και «απροσδόκητα» κέρδη, δεν προκύπτουν από οικονομικές ή επενδυτικές επιλογές, αναφέρει η επιτροπή, αλλά από «απρόβλεπτες εξελίξεις στις αγορές ενέργειας μετά τον συνεχιζόμενο παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία». Στο κείμενο δεν προτείνεται συντελεστής για τον έκτακτο φόρο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να δημοσιεύσει σχέδιο για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας όταν πραγματοποιήσει την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της ΕΕ αύριο Τετάρτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πεδίο μάχης το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Πυρηνική τρομοκρατία εκ μέρους του Κιέβου καταγγέλλει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Μεγάλη πορεία ενάντια στην αστυνομική βία και την καταστολή στην Αθήνα

«Φυλακισμένα» παιδιά στα νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα