ΑΘΗΝΑ
16:56
|
18.04.2024
Τα υπουργεία Άμυνας των δυο χωρών αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις τους, με θύματα και από τις δύο πλευρές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εχθροπραξίες ξέσπασαν γύρω στα μεσάνυχτα στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας, με αναφορές για θύματα μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι «στις 00:05 της 13ης Σεπτεμβρίου, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις με πυροβολικό και όπλα μεγάλου διαμετρήματος κατά θέσεων του αρμενικού στρατού κοντά στις περιοχές Γκορίς, Σοτκ και Τζερμούκ».

Σε συνέντευξη Τύπου, νωρίς σήμερα το πρωί, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας Αράμ Τοροσιάν ανέφερε ότι η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά τεταμένη» καθώς οι μάχες συνεχίζονται.  

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν επιθέσεις ως αντίποινα για τη ναρκοθέτηση περιοχών από Αρμενίους στο Ντασκασάν, το Καλμπατζάρ και το Λατσίν. Σύμφωνα με πληροφορίες το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε και μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar εναντίον στρατιωτικών βάσεων της Αρμενίας.

Αποδίδοντας στο Γερεβάν την ευθύνη για τις συγκρούσεις, το Μπακού ανέφερε ότι υπάρχουν θύματα μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών είναι τεταμένες από το 1991, λόγω του διαφιλονικούμενου θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η διένεξη για τον έλεγχό του κλιμακώθηκε ξανά το φθινόπωρο του 2020, όταν ξέσπασε πόλεμος, κατά τη διάρκεια του οποίου οι αζερικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο αρκετών τομέων. Περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σ’ αυτόν τον πόλεμο των έξι εβδομάδων που έλαβε τέλος χάρη στην ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας. Ωστόσο, ωστόσο Μπακού και Γερεβάν αλληλοκατηγορούνται κατά περιόδους για παραβιάσεις της εκεχειρίας κατά μήκος των συνόρων.

Οι ηγέτες και των δύο χωρών έχουν έκτοτε συναντηθεί πολλές φορές για να συνάψουν μια συνθήκη που αποσκοπεί στην εγκαθίδρυση μιας διαρκούς ειρήνης.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τη μεσολάβηση της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τον περασμένο Μάιο και τον Απρίλιο, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν συμφώνησαν να «προωθήσουν τις συζητήσεις» για μια μελλοντική συνθήκη ειρήνης.

Ο Πασινιάν, σήμερα Τρίτη, είχε ξεχωριστές τηλεφωνικές επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τις τελευταίες συγκρούσεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αρμενίας.

Ο πρωθυπουργός καταδίκασε τις «προκλητικές, επιθετικές ενέργειες» των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και κάλεσε για «επαρκή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε η κυβέρνηση της Αρμενίας.

Την έντονη ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης λόγω των αναφορών για εχθροπραξίες κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων.

«Όπως έχουμε καταστήσει σαφές εδώ και καιρό, δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Απευθύνουμε έκκληση να τερματιστούν άμεσα οι στρατιωτικές εχθροπραξίες», υπογραμμίζει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο ρεαλισμός της εξουσίας και του πολέμου μπροστά σε διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη

Κυρώσεις στην Τεχεράνη από την Ε.Ε.

Οι ΗΠΑ «τιμωρούν» τον Μαδούρο με ξεπάγωμα των κυρώσεων σε πετρέλαιο και αέριο

Θα συνδράμει η Ελλάδα την επίθεση κατά του Ιράν;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα