ΑΘΗΝΑ
17:33
|
26.04.2024
«Δεν υπάρχει πλέον αφέλεια» στις εμπορικές συναλλαγές με το Πεκίνο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της χώρας εργάζεται προς μια νέα εμπορική πολιτική για την Κίνα ώστε να μειώσει την εξάρτηση από τις κινεζικές πρώτες ύλες, μπαταρίες και ημιαγωγούς, ισχυριζόμενος ότι «Δεν υπάρχει πλέον αφέλεια» στις εμπορικές συναλλαγές με το Πεκίνο.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Κίνα είναι ένας ευπρόσδεκτος εμπορικός εταίρος, αλλά η Γερμανία δεν μπορεί να επιτρέψει στον προστατευτισμό του Πεκίνου να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό και δεν θα σταματήσει την κριτική για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό την απειλή απώλειας συναλλαγών, καθώς «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να εκβιαστούν».

Ο υπουργός Οικονομικών δεν περιέγραψε πλήρως τα νέα μέτρα, αλλά ανέφερε ότι θα περιλαμβάνουν στενότερη εξέταση των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη, όπως οι υποδομές. Υποστήριξε επίσης ότι η Γερμανία πρέπει να ανοιχτεί σε νέους εμπορικούς εταίρους και περιοχές, καθώς πολλοί τομείς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πώληση στην Κίνα.

«Εάν (η κινεζική αγορά) κλείσει, κάτι που δεν είναι πιθανό αυτή τη στιγμή… θα είχαμε ακραία προβλήματα πωλήσεων», δήλωσε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Οικονομίας συμβάλλει στη νέα πολιτική Γερμανίας-Κίνας, μεγάλο μέρος της οποίας εφαρμόζεται ήδη. «Και από αυτό θα δείτε ότι δεν υπάρχει πλέον αφέλεια», ανέφερε χαρακτηρηστικά.

Σύμφωνα με τον Χάμπεκ, η Ευρώπη δεν πρέπει να υποστηρίξει την Πρωτοβουλία μιας Ζώνης και ενός Δρόμου της Κίνας, καθώς στοχεύει στην εξαγορά στρατηγικών υποδομών στην Ευρώπη και στον επηρεασμό της εμπορικής πολιτικής. Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα τα σχέδια της κινεζικής Cosco να αγοράσει μερίδιο σε μια εταιρεία εκμετάλλευσης εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι Χάφεν του Αμβούργου της Γερμανίας, εκφράζοντας την αντίθεσή του.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας τα τελευταία έξι χρόνια, με όγκους που ξεπέρασαν τα 245 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Τρένο με δυτικό οπλισμό κατέστρεψαν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονιέτσκ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα