ΑΘΗΝΑ
07:39
|
07.05.2024
Ο νέος πρόεδρος της Κένυας είναι ευαγγελιστής Χριστιανός, αλλά έχει την υποστήριξη των μουσουλμάνων λόγω της εχθρότητας προς τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και τις αμβλώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γουίλιαμ Ρούτο ορκίστηκε ως ο πέμπτος πρόεδρος της Κένυας την Τρίτη, αναλαμβάνοντας το τιμόνι μια εβδομάδα αφότου το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απέρριψε τις αιτήσεις του αντιπάλου τους στις εκλογές Ράιλα Οντίνγκα που αμφισβητούσαν τη νίκη του.

Ο Ρούτο αντικαθιστά τον Ουχούρου Κενυάτα, στην κυβέρνηση του οποίου διετέλεσε αναπληρωτής από το 2013, και τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αύξηση των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, την υψηλή ανεργία και το αυξανόμενο δημόσιο χρέος που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης τα τελευταία 10 χρόνια υπό τον προκάτοχό του.

Ο Γουίλιαμ Ρούτο είναι ο πρώτος ευαγγελικός χριστιανός πρόεδρος της χώρας και είναι πιθανό να θέσει τη θρησκεία στο επίκεντρο όσο θα είναι στην εξουσία, αφού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη νίκη του στις εκλογές.

Ο 55χρονος δεν ντρέπεται να ομολογήσει δημόσια την πίστη του και έχει μιλήσει έντονα για ζητήματα όπως τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και οι αμβλώσεις, που είναι πιθανό να προκύψουν κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο Ρούτο λατρεύει να παραθέτει τη γραφή, να προσεύχεται και ακόμη και να κλαίει με λυγμούς δημόσια. Κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας, οι αντίπαλοί του τον κορόιδευαν ως «αναπληρωτή Ιησού» – ένα σήμα που υιοθέτησαν γρήγορα οι υποστηρικτές του.

Η πρώτη του ενέργεια αφού το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε τη νίκη του στις εκλογές του περασμένου μήνα ήταν να γονατίσει και να προσευχηθεί μαζί με τη σύζυγό του Ρέιτσελ και άλλους ηγέτες που βρίσκονταν στην αίθουσα. Ο Ρούτο και η σύζυγός του έχτισαν ακόμη και ένα παρεκκλήσι στο συγκρότημα της κατοικίας τους στο προάστιο Κάρεν της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι.

Ένας μουσουλμάνος ηγέτης προσευχήθηκε επίσης στην κατοικία του Ρούτο μετά τη δικαστική απόφαση, δείχνοντας ότι παρά τις ισχυρές χριστιανικές πεποιθήσεις του Ρούτο, σχεδιάζει να είναι ο ηγέτης ανθρώπων από όλες τις θρησκείες.

Οι διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες της Κένυας γενικά συνυπάρχουν ειρηνικά και ο νέος πρόεδρος απολαμβάνει επίσης την υποστήριξη πολλών μουσουλμάνων.

Ο πολιτικός αναλυτής Χέρμαν Μανιόρα είπε ότι δεν θα εκπλαγεί αν ο. Ρούτο διόριζε θρησκευτικούς ηγέτες σε κυβερνητικές θέσεις, καθώς είχαν διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη βοήθεια της εκστρατείας του.

Ο πρόεδρος Ρούτο αναμένεται να λάβει σκληρή στάση για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Το 2015, πριν από μια επίσκεψη του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, είπε σε εκκλησία στο Ναϊρόμπι ότι «η Κένυα είναι μια δημοκρατία που λατρεύει τον Θεό. Δεν υπάρχει χώρος για ομοφυλοφιλία στην Κένυα».

Σε συνέντευξή του στο CNN μετά την εκλογική του νίκη είπε ότι δεν «θέλει να δημιουργήσει ένα βουνό από ένα λόφο», αλλά, το σημαντικότερο, πρόσθεσε: «Όταν [τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων] γίνεται μεγάλο ζήτημα για τον λαό της Κένυας, ο λαός της Κένυας θα κάνει μια επιλογή».

Ο Μανιόρα θεωρεί ότι θα έρθει μια μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση εάν υπάρξει μια νομική προσπάθεια αναγνώρισης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Το 2019, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε κατά ακτιβιστών που προσπαθούσαν να ανατρέψουν έναν νόμο που απαγορεύει τις ομοφυλόφιλες σεξουαλικές σχέσεις, ωστόσο οι ακτιβιστές υποσχέθηκαν να συνεχίσουν την εκστρατεία τους.

Ο Ρούτο είναι επίσης γνωστός για τις συντηρητικές του απόψεις όσον αφορά τις αμβλώσεις, έχοντας αντιταχθεί -με την υποστήριξη της εκκλησίας- στην τρέχουσα συνταγματική διάταξη που το επιτρέπει εάν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία της μητέρας.

Έτσι, οι πιθανότητες να χαλαρώσει η κυβέρνησή του τους νόμους για τις αμβλώσεις είναι ελάχιστες, ωστόσο, σύμφωνα με το ισχύον σύνταγμα, έχει λίγα περιθώρια να τους αυστηροποιήσει, ανεξάρτητα από τις προσωπικές του πεποιθήσεις.

Ο Ρούτο έχει επίσης ισχυρή υποστήριξη μεταξύ των μουσουλμάνων, πολλοί από τους οποίους συμφωνούν μαζί του σε θέματα όπως τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και οι αμβλώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα