ΑΘΗΝΑ
05:12
|
10.05.2024
Η ταινία εξιστορεί τους ηρωικούς αγώνες Κούρδων ανδρών και γυναικών κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους το 2014 και το 2015.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές  κινηματογραφικές αίθουσες αναμένεται να προβληθεί το επόμενο διάστημα η κουρδική ταινία Κομπανί (Kobane) που δημιούργησε η σκηνοθέτιδα Ουζλίμ Γιασάρ με την βασική υποστήριξη της συλλογικής κοινοτικής ομάδας παραγωγής των Κούρδων της Συρίας «Rojava Film Commune» (Rojava, Ροτζάβα, που σημαίνει «Δυτικό Κουρδιστάν» και αφορά αυτόνομες αυτοδιοικητικές περιοχές των Σύρων Κούρδων).

Εικόνα

Η ταινία εξιστορεί τον αγώνα των Κούρδων μαχητών και τον σημαντικό ρόλο των γυναικών κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» που δημιουργήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν από δυτικές μυστικές υπηρεσίες σε στενή συνεργασία με τον τουρκικό στρατό και την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εικόνα

Η σκηνοθέτιδα της ταινίας αφιερώνει το έργο στον Κούρδο συμπολεμιστή και κινηματογραφιστή Μαζντίκ Αραράτ που σκοτώθηκε το 2019.

Εικόνα

Η Γιασάρ σε σχετική ανάρτησή της στο Τουίτερ τόνισε πως ο Αραράτ είχε σημαντική συμβολή στην ολοκλήρωση της ταινίας, η οποία σχεδιάζεται να προβληθεί επίσημα στην ομώνυμη κουρδική πόλη στις 20 Σεπτεμβρίου.

Η πολιορκία του Κομπανί από τους τζιχαντιστές

Η πολιορκία του Κομπανί ξεκίνησε από τους τζιχαντιστές σαν σήμερα το 2014 με στόχο την κατάληψη του στρατηγικού κουρδικού καντονιού και της ομώνυμης πόλης (που είναι επίσης γνωστή και ως Άιν αλ Άραμπ) στη βόρεια Συρία στην ντε φάκτο αυτόνομη περιοχή της Ροτζάβα.

Στις 2 Οκτώβρη 2014 οι τζιχαντιστές κατέλαβαν 350 κουρδικά χωριά και πόλης κοντά στο Κομπανί προκαλώντας κύμα περίπου 300.000 Κούρδων προσφύγων που αναζήτησαν καταφύγιο στην τουρκική επαρχία Σανιούρφα. Ως τον Ιανουάριο του 2015 οι πρόσφυγες έφθασαν τους 400.000.  

Οι νικηφόρες μάχες

Παρά τις σοβαρές απώλειες, οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG (που θεωρούνται «τρομοκρατικές» από την Τουρκία με το πρόσχημα πως αποτελούν «παρακλάδι» του ΡΚΚ) δεν το βάζουν κάτω. Ανασυγκροτούν τις δυνάμεις τους και τον Ιανουάριο του 2015 ξεκινούν επιχείρηση απελευθέρωσης των εδαφών τους με την αεροπορική κάλυψη των ΗΠΑ, που αφού αξιοποίησαν τους τζιχαντιστές αποφάσισαν πως δεν τους χρειάζονταν άλλο.

Η πόλη του Κομπανί χάρη στις θυσίες και τον ηρωισμό Κούρδων, ανδρών και γυναικών, απελευθερώθηκε ένα 24ωρο μετά (27 Ιανουαρίου 2015) αν και δεκάδες χωριά παρέμεναν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών. Οι μάχες συνεχίστηκαν και ως τις 2 Φλεβάρη οι τζιχαντιστές αποχώρησαν έως και 25 χλμ μακριά από την πόλη. Ως τον Απρίλη της ίδιας χρονιάς οι τζιχαντιστές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σχεδόν όλα τα χωριά των Κούρδων. Τον Ιούνιο του 2015 το «Ισλαμικό Κράτος» επιχείρησε να πολιορκήσει ξανά το Κομπανί σκοτώνοντας 223 αμάχους αλλά τελικά απωθήθηκε σε λίγες μέρες.

Η μάχη του Κομπανί θεωρείται σημείο καμπής στους αγώνες κατά των τζιχαντιστών στη Συρία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Ένας νεκρός και μία τραυματίας από ένοπλη επίθεση στον Βύρωνα

Ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision

Αντιδρά το ΚΚΕ στη φιέστα Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα