ΑΘΗΝΑ
11:55
|
02.12.2022
Η κατάρρευση προκλήθηκε από το πρόσφατο κύμα καύσωνα στην χώρα που δημιούργησε η κλιματική αλλαγή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις που αποδυναμώνουν τα τοιχώματα των πάγων προκάλεσαν την κατάρρευση τμήματος ενός παγετώνα σε ένα εθνικό πάρκο στην περιοχή της Παταγονίας της Χιλής, την οποία κατέγραψαν σε βίντεο τουρίστες.

Σε ένα βίντεο που έγινε viral τη Δευτέρα, ένας παγετώνας που βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού ύψους περίπου 200 μέτρων (656 πόδια) αποκόπηκε με πάταγο στο Εθνικό Πάρκο Queulat, που βρίσκεται πάνω από 1.200 χιλιόμετρα (746 μίλια) νότια της πρωτεύουσας της Χιλής.

Οι αποκολλήσεις μεταξύ μαζών πάγου είναι φυσιολογικές, λέει ο κλιματολόγος Ραούλ Κορδέρο από το Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο, αλλά σημείωσε ότι η συχνότητα αυτών των γεγονότων είναι ανησυχητική.

«Επειδή αυτό το είδος γεγονότων πυροδοτείται από κύματα καύσωνα ή από γεγονότα έντονων βροχοπτώσεων υγρών και και τα δύο συμβαίνουν επίσης όλο και πιο συχνά σε ολόκληρο τον πλανήτη, όχι μόνο στη Χιλή», είπε ο Κορδέρο.

Σύμφωνα με τον Κορδέρο, πριν από την κατάρρευση σημειώθηκε κύμα καύσωνα με «πολύ ασυνήθιστες» θερμοκρασίες σε εκείνη την περιοχή της Παταγονίας.

Ο Κορδέρο πρόσθεσε ότι καταγράφηκε επίσης ένας «ατμοσφαιρικός ποταμός» που αποτελείται από σχετικά ζεστό αέρα φορτωμένο με υγρασία. Όταν αυτός ο «ποταμός συναντά την τοπογραφία των Άνδεων και της Παταγονίας, σχηματίζει μεγάλα σύννεφα και εκκενώνει βροχόπτωση» .

«Μία από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ότι αποσταθεροποιεί αρκετούς παγετώνες και συγκεκριμένα ορισμένα ασταθή τοιχώματα παγετώνων», δήλωσε ο Κορδέρο. «Αυτή είναι η περίπτωση στην κατάρρευση τμήματος του παγετώνα που συνέβη τις τελευταίες ημέρες στην Παταγονία με παρόμοιο τρόπο με αυτό που συνέβη πριν από μερικούς μήνες τόσο στα Ιμαλάια όσο και στις Άλπεις».

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι απότομες αιχμές στην αύξηση της θερμοκρασίας συνδέονται με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο και τις εκπομπές θερμοκηπίου. Η επιτροπή επιστήμης του κλίματος του ΟΗΕ νωρίτερα αυτό το έτος είπε ότι οι κυβερνήσεις και οι βιομηχανίες θα πρέπει να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων για να περιορίσουν την υπερθέρμανση και να περιορίσουν τις κλιματικές επιπτώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για να κατασχέσει κεφάλαια της Ρωσίας, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε να στήσουμε ένα ειδικό δικαστήριο, υποστηριζόμενο από τα Η.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.
ΣΥΝΑΦΗ

Εκτροχιασμός τρένου με άρματα του ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη

Εμπρηστική επίθεση σε αυτοκίνητο Ιταλίδας διπλωμάτη στου Παπάγου

«Νερό – Δημοκρατία – Δημόσια αγαθά – Κινήματα», στο τραπέζι εκδήλωσης την Κυριακή

Ευρωπαίοι πολιτικοί στη Χάγη για επαναπροωθήσεις προσφύγων στη Λιβύη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα