ΑΘΗΝΑ
13:14
|
20.04.2024
Τις εγγυήσεις ασφαλείας που θεωρεί απαραίτητες μετά τον πόλεμο παρουσίασε χθες το Κίεβο, επιμένοντας στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ουκρανική κυβέρνηση παρουσίασε χθες Τρίτη τις εγγυήσεις ασφαλείας που θεωρεί απαραίτητες για τη χώρα μετά τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον Αντρίι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τον πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν στο Κίεβο χθες. Σε αυτό αναφέρεται ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση που χρειάζεται ο στρατός της Ουκρανίας από τους δυτικούς του συμμάχους προκειμένου να διασφαλίσει ότι η χώρα θα μπορεί να υπερασπίζεται την κυριαρχία της στο μέλλον.

Βάσει των προτάσεων του Κιέβου, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως και οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Τουρκία, θα εγγυώνται την ασφάλεια της Ουκρανίας, η οποία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Αν και το Κίεβο είχε αναφέρει στην αρχή της ρωσικής εισβολής ότι προτίθεται να εγκαταλείψει τον στόχο του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός, τώρα τονίζει ότι ενδιαφέρεται για πλήρη ένταξη στη Συμμαχία.

Μεντβέντεφ: «Πρόλογος» σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Από την πλευρά του ο ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι οι προτάσεις της Ουκρανίας αποτελούν έναν «πρόλογο» του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Φυσικά, κανείς δεν θα παράσχει καμία “εγγύηση” στους Ουκρανούς Ναζί», έγραψε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας στο κανάλι του στο Telegram.

Η συμφωνία που προτείνει το Κίεβο ισοδυναμεί με «εφαρμογή του άρθρου 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην Ουκρανία», υποστηρίζει ο Ρώσος αξιωματούχος, και τονίζει ότι «οι προαιώνιοι εχθροί της Ρωσίας -αφεντικά κάθε είδους στις δυτικές εξουσίες- στους οποίους απευθύνεται αυτή η υστερική έκκληση του Κιέβου, πρέπει να καταλάβουν ένα πράγμα: Σ’ αυτόν τον υβριδικό πόλεμο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, εάν αυτές οι μισαλλοδοξίες υιοθετηθούν, με την αχαλίνωτη παροχή των πιο επικίνδυνων τύπων όπλων στο καθεστώς του Κιέβου, τότε αργά ή γρήγορα η στρατιωτική εκστρατεία θα φτάσει σε άλλο επίπεδο».

«Τότε Και τότε οι δυτικές χώρες δεν θα μπορούν να κάθονται στα νοικοκυρεμένα σπίτια και διαμερίσματά τους, γελώντας με το πώς αποδυναμώνουν τη Ρωσία. Τα πάντα θα τυλιχθούν στις φλόγες γύρω τους. Οι λαοί τους θα υποφέρουν πολύ. Το χώμα θα καεί κυριολεκτικά και τα τσιμέντα θα λιώσουν. Θα πληγούμε κι εμείς σκληρά. Θα είναι πολύ, πολύ κακό για όλους», καταλήγει ο Ρώσος αξιωματούχος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα