ΑΘΗΝΑ
16:48
|
24.04.2024
Και το ρεύμα θα πρέπει να μειώσουμε υποχρεωτικά κατά 5% τις ώρες αιχμής και το χέρι (ξανά...) βαθιά στην τσέπη να βάλουμε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκτακτα μέτρα που ουσιαστικά αναμένεται να περιορίζουν αισθητά βασικές «ανέσεις» νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση και τους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, δίχως να ανακουφίζουν άμεσα και σημαντικά το «πορτοφόλι» που έχει στεγνώσει η επέλαση του πληθωρισμού,  ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ μετά την πρωινή ομιλία της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ένα από τα βασικά «όπλα» που ετοιμάζει η Κομισιόν για να αντιμετωπίσει τον «πολύ δύσκολο χειμώνα» αφορά την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος σε επιλεγμένες ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5% . Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να προσδιορίσουν το 10% των ωρών με την υψηλότερη αναμενόμενη τιμή και να μειώσουν τη ζήτηση κατά τις ώρες αιχμής. Η Επιτροπή προτείνει επίσης στα κράτη μέλη να επιδιώξουν να μειώσουν τη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 10% έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Δεύτερον, η Επιτροπή προτείνει ένα προσωρινό ανώτατο όριο εσόδων για τους «υπο-οριακούς» παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, συγκεκριμένα τεχνολογίες με χαμηλότερο κόστος, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πυρηνική ενέργεια και ο λιγνίτης, οι οποίες παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο με κόστος χαμηλότερο από το επίπεδο τιμών που ορίζεται από τους πιο ακριβούς παραγωγούς. Αυτοί οι «υπο-περιθωριακοί» παραγωγοί έχουν εξαιρετικά έσοδα, με σχετικά σταθερό λειτουργικό κόστος, καθώς οι ακριβοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου έχουν αυξήσει τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν. Η Επιτροπή προτείνει να καθοριστεί το ανώτατο όριο των υπο-οριακών εσόδων στα 180 ευρώ/MWh. Επιπλέον, τα κράτη-μέλη που εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια ενθαρρύνονται, σε πνεύμα αλληλεγγύης, να συνάψουν διμερείς συμφωνίες για να μοιραστούν μέρος των υποοριακών εσόδων που εισπράττει το κράτος παραγωγής προς όφελος των τελικών χρηστών στο κράτος μέλος με χαμηλή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πυρηνική ενέργεια είναι η πιο «πράσινη» επιλογή;

Τρίτον, η Επιτροπή προτείνει μια προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης για τα πλεονάζοντα κέρδη που προκύπτουν από δραστηριότητες στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων. Θα εισπράττεται από τα κράτη μέλη για κέρδη του 2022, τα οποία έχουν αυξηθεί πάνω από 20%, σε σχέση με τα μέσα κέρδη των προηγούμενων τριών ετών. Τα έσοδα θα εισπράττονται από τα κράτη μέλη και θα ανακατευθύνονται σε καταναλωτές ενέργειας, ιδίως σε ευάλωτα νοικοκυριά, εταιρείες που έχουν πληγεί σοβαρά και βιομηχανίες έντασης ενέργειας.

Δεν αποκλείεται και άλλα πιο εξειδικευμένα μέτρα καθώς η Επιτροπή σκοπεύει να
«εμβαθύνει τη συζήτηση» με τα κράτη μέλη σχετικά με τους καλύτερους τρόπους μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου, αναλύοντας επίσης διάφορες ιδέες για ανώτατα όρια τιμών και ενισχύοντας τον ρόλο της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ στη διευκόλυνση συμφωνιών χαμηλότερων τιμών με προμηθευτές μέσω εθελοντικών κοινών αγορών.

Η Επιτροπή διαβεβαίωσε ακόμη πως θα συνεχίσει να αναζητά εργαλεία για τη βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά των παρόχων ρεύματος και θα επανεξετάσει το προσωρινό πλαίσιο για την κρίση για τις κρατικές ενισχύσεις προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να επιτρέπει στα κράτη μέλη να παρέχουν την απαραίτητη και αναλογική υποστήριξη στην οικονομία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανησυχία για την επικείμενη εισβολή στη Ράφα-«Ξεφύτρωσαν» χιλιάδες σκηνές

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος

Σπαρτιάτες: Εκτός ευρωεκλογών με απόφαση του Αρείου Πάγου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα