ΑΘΗΝΑ
01:42
|
10.05.2024
Την στάση της Γαλλίας καταδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη Γαλλία την Τετάρτη επειδή αρνήθηκε να επαναπατρίσει στη Γαλλία δύο από τις γυναίκες υπήκοές της που κρατήθηκαν μετά την ένταξη με τους ισλαμιστές συντρόφους τους στη Συρία.

Οι γαλλικές αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν το αίτημα των γονέων των γυναικών να τους επιτρέψουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, είπε το δικαστήριο, λέγοντας ότι δεν υπήρξαν επαρκείς έλεγχοι για να διασφαλιστεί ότι θα αποφευχθεί η «αυθαιρεσία» της άρνησης.

Η υπόθεση κατατέθηκε από τους γονείς δύο Γαλλίδων που ταξίδεψαν στη Συρία, όπου η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είχε πάρει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων εδάφους και όπου αργότερα απέκτησαν παιδιά με τους τζιχαντιστές συζύγους τους.

Κρατούνται στον καταυλισμό Al-Hol που διοικείται από τους Κούρδους στη βορειοανατολική Συρία μετά τη σύλληψή τους μετά την πτώση του λεγόμενου «χαλιφάτου» του IS, λένε οι γονείς, όπου ο υποσιτισμός και οι ασθένειες είναι διάχυτοι.

Οι γονείς λένε ότι οι ζωές των κορών και των εγγονών τους κινδυνεύουν και ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο να διασφαλίσει το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους τη Γαλλία ως υπήκοοι κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει από καιρό αρνηθεί μια τέτοια κίνηση, λέγοντας ότι οι τζιχαντιστές μαχητές και οι οικογένειές τους πρέπει να αντιμετωπίσουν την τοπική δικαιοσύνη.

Το θέμα είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο στη Γαλλία, η οποία έχει δει ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων τζιχαντιστών από το 2015 που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 250 ανθρώπους.

Ομάδες δικαιωμάτων και δυτικοί σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, προέτρεψαν τη Γαλλία να πάρει πίσω τους πολίτες που κρατούνται σε στρατόπεδα κράτησης της Συρίας, αλλά το Παρίσι υποστηρίζει ότι οι πολίτες που εντάχθηκαν σε τζιχαντιστικά δίκτυα στη Συρία και το Ιράκ θα εγκυμονούσαν κινδύνους για την ασφάλεια εάν επέστρεφαν στα σπίτια τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Ένας νεκρός και μία τραυματίας από ένοπλη επίθεση στον Βύρωνα

Ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision

Αντιδρά το ΚΚΕ στη φιέστα Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα