ΑΘΗΝΑ
07:44
|
26.04.2024
Χιλιάδες εργαζόμενοι, φοιτητές και αυτοαπασχολούμενοι διαδήλωσαν απόψε κατά της ακρίβειας σε ενέργεια, υπηρεσίες και είδη πρώτης ανάγκης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκέντρωση και διαδήλωση κατά της ακρίβειας σε ρεύμα, βασικές υπηρεσίες και αγαθά, που εξανεμίζει την (ήδη μειωμένη εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία) αγοραστική δύναμη των περισσότερων πολιτών πραγματοποίησαν απόψε στο κέντρο της Αθήνας συνδικαλιστικοί φορείς, ενώσεις συνταξιούχων, φοιτητικοί σύλλογοι.

Το πλήθος των διαδηλωτών φώναξε συνθήματα κατά της ακρίβειας και απαίτησε ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις πάνω από τον πληθωρισμό αλλά και κατάργηση της υψηλής φορολογίας σε ρεύμα, φυσικό αέριο, καύσιμα και μείωση των τιμών ή και την επιβολή πλαφόν σε βασικά είδη.

«Χειμώνας δε βγαίνει με voucher και pass, δεν προσαρμοζόμαστε, μην τους προσκυνάς» και «Κουπόνια για το ρεύμα, κουπόνια για φαΐ, σε λίγο θα μας δώσουνε κουπόνια για ζωή» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι διαδηλωτές φθάνοντας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του 902.gr, μιλώντας νωρίτερα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ακρίβειας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας Γιάννης Τασιούλας απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή στη σύσκεψη σωματείων που θα γίνει στις 5 Οκτώβρη στο γήπεδο του Σπόρτινγκ για την επιτυχία της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας της 9ης Νοέμβρη.

Ο αντιπρόεδρος του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Χρήστος Μούλος τόνισε από την πλευρά του ότι την ώρα που οι περισσότεροι εργαζόμενοι παλεύουν να πληρώσουν το ρεύμα, οι εταιρίες τρίβουν τα χέρια τους κάνοντας «χρυσές δουλειές» πάνω στα αποκαΐδια που αφήνουν οι αυξήσεις και η ακρίβεια.

Υπενθύμισε ακόμη ότι ήδη από πέρσι η ενεργειακή φτώχεια στη χώρα μας είχε φτάσει «σε τεράστια επίπεδα με το ένα στα τρία σπίτια να αναφέρουν ότι δεν μπορούσαν να ζεσταθούν επαρκώς».

Απόφαση ΓΣΣΕ για απεργία στις 9/11

Νωρίτερα σήμερα, η Ολομέλεια της Διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας με μεταξύ άλλων αιτήματα την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την αύξηση στους μισθούς και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

«Η Συνομοσπονδία, εκτιμώντας τη δύσκολη κατάσταση, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κόσμος της μισθωτής εργασίας και η κοινωνία γενικότερα, με τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και την εκτίναξη των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, δηλώνει ότι οι οριζόντιες παροχές με προεκλογικό άρωμα δεν λύνουν το πρόβλημα» αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Τονίζει ακόμη ότι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της «ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι, μετά τα βάρη των μνημονίων και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, σηκώνουν στην πλάτη τους τώρα και το κόστος της ακρίβειας, η οποία σε πολλές περιπτώσεις εμπεριέχει έντονα τα χαρακτηριστικά της αισχροκέρδειας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα