ΑΘΗΝΑ
12:37
|
01.05.2024
Οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών της Γερμανίας ασκούν πίεση για το ζήτημα στον καγκελάριο, παρά τις χθεσινές του δηλώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κάλεσε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να αποφασίσει σύντομα εάν θα προμηθεύσει την Ουκρανία με προηγμένα άρματα μάχης. Το Κίεβο έχει ζητήσει γερμανικά άρματα Μάχης Leopard-2, αλλά το Βερολίνο έχει μέχρι στιγμής απορρίψει αυτό το αίτημα, ενώ προμηθεύει στην Ουκρανία αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού και αντιαεροπορικά όπλα.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι μια απόφαση για την παράδοση σύγχρονων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θα μπορούσε να ληφθεί μόνο από κοινού από τον κυβερνητικό τρικομματικό συνασπισμό της Γερμανίας και τους διεθνείς εταίρους του. «Αλλά στην αποφασιστική φάση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ουκρανία, δεν πιστεύω επίσης ότι είναι μια απόφαση που μπορεί να καθυστερήσει για πολύ», σχολίασε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, μέλος του κόμματος των Πρασίνων, δήλωσε σήμερα ότι αναμένει από τη Γερμανία να παραδώσει περισσότερα από τα «σωστά όπλα» στην Ουκρανία σύντομα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Ηρακλή Γκαριμπασβίλι στην καγκελαρία στο Βερολίνο, ο Σολτς υπερασπίστηκε χθες το ιστορικό παραδόσεων όπλων της Γερμανίας στην Ουκρανία ενάντια στην αυξανόμενη κριτική ότι η κυβέρνησή του θα πρέπει επίσης να στείλει άρματα μάχης Leopard και οχήματα μάχης πεζικού Marder για να υποστηρίξουν το Κίεβο.

«Μπορούμε να πούμε ότι τα ίδια τα όπλα που έχει παράσχει τώρα η Γερμανία στην Ουκρανία είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία και έχουν επίσης κάνει τη διαφορά» στη μάχη, δήλωσε ο Σολτς.

Ο καγκελάριος πρόσθεσε ότι η Γερμανία σύντομα θα παραδώσει στην Ουκρανία το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας IRIS-T, το οποίο είναι «σύγχρονος εξοπλισμός που ούτε οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας δεν χρησιμοποιούν».

Ωστόσο ο Σολτς απέκλεισε τις παραδόσεις Leopard ή Marder στην Ουκρανία, επιμένοντας ότι τέτοια βήματα πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ των συμμάχων και ότι καμία άλλη χώρα δεν στέλνει δυτικά άρματα μάχης στην Ουκρανία. «Παραμένει η θέση ολόκληρης της γερμανικής κυβέρνησης, όλων των μελών της και των κομμάτων που την υποστηρίζουν, ότι δεν θα υπάρξει γερμανική μονομερής ενέργεια», υποστήριξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα