ΑΘΗΝΑ
02:01
|
18.05.2024
Εγείρονται φόβοι για στρατικοποίηση της δημόσιας ασφάλειας από τον ΑΜΛΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κάτω Βουλή του Κογκρέσου του Μεξικού ψήφισε την Τετάρτη υπέρ της παραμονής του στρατού στους δρόμους της χώρας μέχρι το 2028, εγείροντας φόβους για τις προσπάθειες του προέδρου να στρατιωτικοποιήσει τη δημόσια ασφάλεια.

Είναι η δεύτερη ενίσχυση στη δύναμη του στρατού αυτόν τον μήνα, αφού η Άνω Βουλή την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε να δώσει στον στρατό τον έλεγχο της Εθνικής Φρουράς, μιας στρατιωτικής αστυνομικής δύναμης που δημιουργήθηκε το 2019.

Το νέο ψήφισμα για την ανάπτυξη του στρατού, που εγκρίθηκε με 335 ψήφους υπέρ και 152 κατά, επρόκειτο να λήξει το 2024, αλλά τώρα θα συνεχιστεί μέχρι το 2028.

Η κίνηση ακολουθεί τα κρούσματα βίας των καρτέλ σε ολόκληρη τη χώρα, με τουλάχιστον 20 ψιλικατζίδικα να πυρπολούνται σε μια νύχτα αναταραχής στις κεντρικές πολιτείες Γκουαναχουάτο και Χαλίσκο τον περασμένο μήνα.

Ο Ιγκνάθιο Μίερ, συντονιστής της Κάτω Βουλής για το κυβερνών κόμμα Μορένα, είπε ότι η συνεχής παρουσία του στρατού στους δρόμους θα «εγγυηθεί την ασφάλεια των οικογενειών» και θα επιδιώξει «να ανακτήσει την ειρήνη και την ηρεμία».

Ωστόσο, το μέλος της αντιπολίτευσης Χόρχε Ρομέρο ήταν μεταξύ των επικριτών που είπε ότι ήταν μια πολιτική κίνηση.

«Δεν είναι προς το συμφέρον αυτής της κυβέρνησης να έχει μια πολιτική αστυνομία. Τι συμφέρον έχει να στρατιωτικοποιήσει την ασφάλεια των πολιτών;», είπε ο Ρομέρο.

Ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ υποσχέθηκε να επιστρέψει τον στρατό στους στρατώνες του ενώ ήταν υποψήφιος για το αξίωμα το 2018, αλλά αργότερα είπε ότι άλλαξε γνώμη λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

Ενώ ο στρατός έχει υψηλή αποδοχή μεταξύ των Μεξικανών, κοντά στο 80% σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, έχει εμπλακεί σε αρκετές υποθέσεις υποτιθέμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διάφοροι φορείς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, έχουν πει ότι η αύξηση της ισχύος του στρατού στο Μεξικό θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ήταν ένα βήμα προς τα πίσω για τη δημόσια ασφάλεια.

Ο Λόπεζ Ομπραδόρ καυχήθηκε πρόσφατα ότι μείωσε τον μηνιαίο αριθμό ανθρωποκτονιών, αλλά η εξαετής θητεία του (2018-2024) εξακολουθεί να είναι η πιο βίαιη στη σύγχρονη ιστορία του Μεξικού.

Τις επόμενες ημέρες, η νέα πρόταση θα μετακινηθεί προς τελική έγκριση στη Γερουσία, όπου η Μορένα και οι σύμμαχοί της έχουν την πλειοψηφία που απαιτείται για την ψήφιση του νόμου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα