ΑΘΗΝΑ
20:11
|
18.04.2024
Οι απελευθερώσεις έρχονται καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αντιμετώπισε πρόσφατες εκκλήσεις να περιορίσει την ευρεία χρήση της προσωρινής κράτησης από την κυβέρνηση του ΑΜΛΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Μεξικό απελευθέρωσε χιλιάδες κρατούμενους κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να απελευθερωθούν όσοι δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα ή κρατούνταν άδικα, δήλωσαν οι αρχές την Πέμπτη.

Οι απελευθερώσεις ακολουθούν διάταγμα του Λόπες Ομπραδόρ που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2021, ο οποίος διέταξε την απελευθέρωση από τις ομοσπονδιακές φυλακές ανθρώπων που είχαν βασανιστεί, καθώς και ορισμένων ηλικιωμένων και ασθενών κρατουμένων που δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα και άλλων κρατουμένων χωρίς καταδίκη για πάνω από δύο χρόνια.

Η απελευθέρωση συνολικά 2.685 ατόμων, η οποία ακολουθεί νόμο περί αμνηστίας του 2019 που ωφελεί άτομα που φυλακίζονται για μικροαδικήματα, έρχεται καθώς ο Λόπες Ομπραδόρ έχει επικριθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την εκτεταμένη χρήση προφυλάκισης από την κυβέρνησή του.

Οι απελευθερώσεις είναι «πράξη δικαιοσύνης για όσους δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα που σχετίζονται με τη βία ή την αιματοχυσία», δήλωσε η Ρόζα Ισέλα Ροντρίγκεζ, επικεφαλής της υπηρεσίας επιβολής του νόμου για την Ασφάλεια και την Προστασία του Πολίτη.

Περιέγραψε τους αποφυλακισμένους ως «ταπεινούς ανθρώπους, που δεν μπορούσαν να πληρώσουν για δικηγόρο, μεταφραστή ή αντιμετώπισαν αντιξοότητες» και είπε μεταξύ αυτών 23 γυναίκες, 120 ηλικιωμένοι, 208 άτομα με χρόνιες ή εκφυλιστικές ασθένειες, 15 αλλοδαποί και 51 αυτόχθονες πληθυσμοί.

Ο πληθυσμός των φυλακών του Μεξικού είχε αυξηθεί κατά 4,4% υπό τον Λόπες Ομπραδόρ έως το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τους 204.360, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία INEGI.

Οι απελευθερώσεις έρχονται καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αντιμετώπισε πρόσφατες εκκλήσεις να περιορίσει την ευρεία χρήση της προσωρινής κράτησης από την κυβέρνηση, την οποία υπερασπίστηκε και επέκτεινε ο Λόπεζ Ομπραδόρ το 2019 για να αγκαλιάσει ορισμένα μη βίαια εγκλήματα, όπως η διαφθορά.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ομάδα εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την αυθαίρετη κράτηση δήλωσε ότι η πρακτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα «πολλαπλές παραβιάσεις» των «θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο αριθμός των ατόμων στο Μεξικό που κρατούνται σε προληπτική κράτηση ή χωρίς ποινή αυξήθηκε κατά 7,6% το 2021 σε 92.856, δήλωσε ο INEGI.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Μην θεωρείτε δεδομένο το ισχυρό δολάριο…

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα