ΑΘΗΝΑ
12:40
|
28.04.2024
Το ρήγμα στα κόμματα των Αράβων του Ισραήλ μπορεί να ευνοήσει εκλογικά το δεξιό κόμμα Λικούντ του πρώην πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ετερόκλητη πολιτικά «Κοινή Λίστα» αραβικών κομμάτων στο Ισραήλ ανακοίνωσε απόψε ότι δεν θα κατέβει ενιαία στις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοέμβρη αλλά σε δύο διαφορετικά μπλοκ.

Η εξέλιξη διακυβεύει την εκπροσώπηση των μικρών αραβικών κομμάτων στην νέα βουλή καθώς είναι πιθανόν να μην καταφέρουν να ξεπεράσουν το πλαφόν του 3,25% που ορίζει ο εκλογικός νόμος ώστε να εκπροσωπηθεί ένα κόμμα στην Κνέσετ (ισραηλινή βουλή).

Ως εκ τούτου τα αραβικά κόμματα θα κατέβουν σε δύο μπλοκ. Στο μπλοκ των κομμάτων Χαντάς («Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα») και Τα’αλ («Αραβικό Κίνημα για την Ανανέωση») και στη λίστα Μπάλαντ. Όλα αυτά έγιναν μόλις μία μέρα αφότου τρεις κομματικοί σχηματισμό Αράβων του Ισραήλ είχαν συμφωνήσει να κατεβάσουν ξανά υποψήφιους ως «Ενιαία Λίστα».

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν λήξει απόψε τα μεσάνυχτα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής κομμάτων και κομματικών συνασπισμών στις εκλογές του Νοέμβρη, το κόμμα Μπάλαντ ανακοίνωσε την απόφασή του να μην κατέβη με την «Ενιαία Λίστα», επικαλούμενο διαφορά πάνω σε εκ περιτροπής θέσεις του μπλοκ με τα κόμματα Τα’αλ και Χαντάς.

Ο επικεφαλής του κόμματος Μπάλαντ (Balad) Αράβων του Ισραήλ, Σάμι Αμπού Σαχαντίχ κατηγόρησε απόψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιαίρ Λαπίντ ότι έχει ενορχηστρώσει τη διάσπαση του κόμματος και του μπλοκ αραβικών κομμάτων που συγκροτούν την ετερόκλητη πολιτικά  αραβική «Κοινή Λίστα» σε  μία προσπάθεια να ανατρέψει το πολιτικό κατεστημένο ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοέμβρη.

Το ίδιο διάστημα ανώτερο στέλεχος κομμάτων του δεξιού και εθνικιστικού μπλοκ με επικεφαλής το κόμμα Λικούντ του πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε στο ειδησεογραφικό πόρταλ Ynet News  ότι ο πρώην πρωθυπουργός προτιμά τη συμμετοχή του κόμματος Μπάλαντ στις εκλογές ώστε να διχαστούν περαιτέρω οι αραβικές κοινότητες του Ισραήλ και να μην καταφέρουν να εκπροσωπηθούν στη νέα 120μελή Βουλή αφού διασπασμένες οι δυνάμεις των Αράβων του Ισραήλ δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το πλαφόν του 3,25% που χρειάζεται ένα κόμμα για να εκπροσωπηθεί στη νέα βουλή.

Το ρήγμα στα κόμματα των Αράβων του Ισραήλ μπορεί να ευνοήσει εκλογικά το δεξιό κόμμα Λικούντ του πρώην πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου καθώς εάν τα κόμματα αυτά μείνουν εκτός βουλής μετά τις εκλογές της 1ης Νοέμβρη αυξάνονται οι πιθανότητες της παράταξης δεξιών και εθνικιστικών θρησκευτικών ακροδεξιών κομμάτων να συγκροτήσουν κυβέρνηση.

Παράλληλα εκπρόσωπος της αραβικής «Ενιαίας Λίστας» αποδοκίμασε απόψε τον αρχηγό του αραβικού ισλαμικού κόμματος Ρά’αμ, Μανσούρ Αμπάς, πως συνεργάστηκε με τον απερχόμενο πολυκομματικό κυβερνητικό συνασπισμό του Γιαρί Λαπίντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Στόλος της Ελευθερίας αναβάλλει το ταξίδι του στη Γάζα

Οργή κατά Μπάιντεν στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στο λιμάνι

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα