ΑΘΗΝΑ
17:22
|
29.03.2023
Με μια ανακοίνωση που βρίθει αναληθειών απαντά η ΕΛ.ΑΣ. στη σωρεία καταγγελιών σχετικά με το κρεσέντο αστυνομικής βίας στο ΑΠΘ το βράδυ της Παρασκευής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με μια ανακοίνωση που βρίθει αναληθειών απαντά η ΕΛ.ΑΣ. στη σωρεία καταγγελιών σχετικά με το κρεσέντο αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια συναυλίας στο  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) το βράδυ της Παρασκευής, ισχυριζόμενη πως «οι αστυνομικές δυνάμεις δεν κινήθηκαν εναντίον των ατόμων που την παρακολουθούσαν και δεν έγινε χρήση χημικών από αυτές στο χώρο της συναυλίας».

Ειδικότερα, η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει τα γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω εκατοντάδων αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε «ομάδα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου» που όπως υποστηρίζει, αιφνιδίασε τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αναλάβει την προστασία της υπό κατασκευή Βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ πετώντας πέτρες.

Την ίδια ώρα, αναφέρεται σε «χρήση ενδεδειγμένων μέσων και τακτικών» από τις αστυνομικές δυνάμεις που επιχείρησαν να αποκρούσουν την επίθεση, υποστηρίζοντας πως «η ανωτέρω απώθηση πραγματοποιήθηκε σε απόσταση από το χώρο της συναυλίας».

Αξίζει να σημειωθεί πως ως επιστέγασμα των παραπάνω αναληθειών η ΕΛ.ΑΣ. κάνει λόγο για «αποχώρηση του πλήθους μετά από διακοπή της συναυλίας» χωρίς να διευκρινίσει τον  λόγο της διακοπής αυτής, ενώ πλήθος βίντεο και αναρτήσεων που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου έχουν ήδη καταστήσει σαφές πως η άκριτη ρίψη χημικών ανάγκασαν τους καλλιτέχνες να αποχωρήσουν από τη σκηνή για λίγη ώρα και περισσότερα από 5.000 άτομα που παρακολουθούσαν τη συναυλία κινδύνεψαν να εγκλωβιστούν στον χώρο.

 Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζει ως μία ακόμη «απώθηση» την επίθεση στην αυθόρμητη πορεία διαμαρτυρίας που ακολούθησε, κατά τη διάρκεια της οποίας, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης δέχθηκε επίθεση από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, με τον επικεφαλής τους να επισημαίνει πως «χάνετε την ψυχραιμία σας».

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, ομάδα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, εκμεταλλευόμενη την παρουσία συγκεντρωμένου πλήθους κατά τη διάρκεια μουσικής εκδήλωσης – συναυλίας σε υπαίθριο χώρο του Α.Π.Θ. (γρασίδια Φιλοσοφικής Σχολής), αποσπάστηκε από αυτό και κινήθηκε αιφνιδιαστικά εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση με ρίψεις αντικειμένων (πέτρες) κατά αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν πλησίον του κτιρίου του Τμήματος Γεωπονίας, για την προστασία της κατασκευής της Βιβλιοθήκης.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποκρούσουν την επίθεση, απώθησαν τους επιτιθέμενους με τη χρήση ενδεδειγμένων μέσων και τακτικών, οι οποίοι προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη ενσωματώθηκαν στα άτομα που παρακολουθούσαν την εκδήλωση. Η ανωτέρω απώθηση πραγματοποιήθηκε σε απόσταση από το χώρο της συναυλίας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις δεν κινήθηκαν εναντίον των ατόμων που την παρακολουθούσαν και δεν έγινε χρήση χημικών από αυτές στο χώρο της συναυλίας.

Στη συνέχεια και κατά την αποχώρηση του πλήθους μετά από διακοπή της συναυλίας, ομάδα ατόμων εκτόξευσε εκ νέου αντικείμενα (πέτρες) σε έτερες αστυνομικές δυνάμεις.

Ακολούθως περί τα (1.000) άτομα συγκεντρώθηκαν πλησίον της Καμάρας και διέκοψαν την κυκλοφορία στην οδό Εγνατία τοποθετώντας κάδους απορριμμάτων. Έπειτα, κινήθηκαν προς το χώρο του Α.Π.Θ. ρίπτοντας αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς (μολότοφ) και τοποθέτησαν εκ νέου κάδους απορριμμάτων στο οδόστρωμα, προκειμένου να παρεμποδίσουν την κίνηση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μαζί με το ειδικό όχημα ρίψης νερού τους απώθησαν. Στη συνεχεία οι προαναφερόμενοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την Πλατείας Αρχαίας Αγοράς απ’ όπου και αποχώρησαν προς διάφορες κατευθύνσεις.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν τέσσερις (4) προσαγωγές και μία σύλληψη 27χρονου ημεδαπού (ο οποίος δε φέρει φοιτητική ιδιότητα) για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης, ενώ προκληθήκαν φθορές σε κάδους απορριμμάτων και αστυνομικό εξοπλισμό.

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα στοιχεία για το σχέδιο επίθεσης στο εβραϊκό εστιατόριο Gostijo

Τραπουλόχαρτα για να ξεχωρίζουν τα ΝΑΤΟϊκά όπλα στέλνουν οι ΗΠΑ στους Ουκρανούς

ΜέΡΑ25: Τα ψεύδη δεν βοηθούν την αριστερά: Φως σε μια πλαστογραφία

Δεύτερη σύνοδος Μπάιντεν για τη Δημοκρατία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα