ΑΘΗΝΑ
18:33
|
29.03.2023
Η Νάνσι Πελόζι, καταδίκασε την Κυριακή τις «παράνομες» επιθέσεις στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, καταδίκασε την Κυριακή τις «παράνομες» επιθέσεις στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία, χρησιμοποιώντας μια επίσκεψη στη Ρώσο σύμμαχο για να υποσχεθεί την αμερικανική υποστήριξη για την κυριαρχία του, μεταδίδει το Reuters.

Η Πελόζι έκανε το ταξίδι της στην Αρμενία, ένα κομμάτι γης στο μέγεθος της πολιτείας του Μέριλαντ των ΗΠΑ σφηνωμένο μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Τουρκίας και του Ιράν, ως μια προσπάθεια να ενισχύσει την υποστήριξη σε αυτό που έθεσε ως φάρο της δημοκρατίας.

Μιλώντας στην αρχαία πόλη Ερεβάν, η Πελόζι είπε ότι το ταξίδι της είχε σημασία μετά τις «παράνομες και θανατηφόρες επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν στο αρμενικό έδαφος» που προκάλεσαν συνοριακές συγκρούσεις στις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

«Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις επιθέσεις», είπε η Πελόζι δίπλα στον πρόεδρο του αρμένιου κοινοβουλίου Άλεν Σιμονιάν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απάντηση μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη Ρωσία στο αίτημα του Ερεβάν για βοήθεια.

Η Πελόζι, η οποία εξόργισε την Κίνα με ένα ταξίδι στην Ταϊβάν τον περασμένο μήνα, είπε ότι ήταν σαφές ότι οι μεθοριακές μάχες πυροδοτήθηκαν από επιθέσεις των Αζέρων στην Αρμενία και ότι η χρονολογία της σύγκρουσης πρέπει να γίνει σαφής.

Οι μάχες «ξεκίνησαν από τους Αζέρους και πρέπει να υπάρξει αναγνώριση αυτού», είπε η Πελόζι.

Οι δηλώσεις της Πελόζι προκάλεσαν μια ασυνήθιστα έντονη επίπληξη από το Μπακού, το οποίο είπε ότι έθετε σε κίνδυνο την ειρήνη στον Καύκασο.

«Οι αβάσιμες και άδικες κατηγορίες που εξαπέλυσε η Πελόζι κατά του Αζερμπαϊτζάν είναι απαράδεκτες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτό είναι ένα σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν», ανέφερε το υπουργείο, χαρακτηρίζοντας τα σχόλια της Πελόζι ως «αρμενική προπαγάνδα».

Ένας τέτοιος οριστικός επιμερισμός της ευθύνης για τη σύγκρουση υπερβαίνει τα όσα έχει δηλώσει μέχρι στιγμής δημόσια το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε ανησυχίες για τις συγκρούσεις και κάλεσε για ηρεμία, αλλά δεν απέδωσε ευθύνες.

Η Αρμενία είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν βομβάρδισε τουλάχιστον έξι αρμενικούς οικισμούς εντός των συνόρων λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 13ης Σεπτεμβρίου, επιτιθέμενοι σε μη στρατιωτικές και στρατιωτικές υποδομές με drones και πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος. Το Ερεβάν είπε ότι ήταν απρόκλητη επιθετικότητα.

Το Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίζεται από την Τουρκία, απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς. Το Μπακού λέει ότι οι αρμενικές μονάδες σαμποτάζ προσπάθησαν να ναρκοθετήσουν θέσεις των Αζέρων, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να απαντήσουν. Η Αρμενία λέει ότι η αφήγηση είναι παραπληροφόρηση των Αζέρων.

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Η Ρωσία, η οποία καταδίκασε επανειλημμένα την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, θεωρεί τον Καύκασο ως τη δική της σφαίρα επιρροής και αντιμετωπίζει αυτό που θεωρεί την ανάμιξη των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ωστόσο, η Μόσχα είναι απασχολημένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση με τη Δύση από την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου.

Η Ρωσία είναι ο κύριος στρατιωτικός σύμμαχος της Αρμενίας, έχει μια στρατιωτική βάση στη βόρεια Αρμενία και ειρηνευτικές δυνάμεις κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, για την οποία η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έκαναν πόλεμο το 2020.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία έχει αρκετούς πόρους για να μεσολαβήσει στη σύγκρουση. Οι τελευταίες μάχες έληξαν μετά από εκεχειρία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Αλλά μετά από εκκλήσεις για βοήθεια, ο Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), μια στρατιωτική συμμαχία πρώην σοβιετικών δημοκρατιών υπό την ηγεσία της Ρωσίας που περιλαμβάνει την Αρμενία αλλά όχι το Αζερμπαϊτζάν, αποφάσισε την Τρίτη να στείλει μια αποστολή παρακολούθησης.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Αρμενίας Σιμονιάν δήλωσε δυσαρεστημένος με την απάντηση, παρομοιάζοντας το CSTO με πιστόλι που δεν εκτόξευε σφαίρες.

Μιλώντας δίπλα στην Πελόζι, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Φρανκ Παλόνε είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν περισσότερο την ασφάλεια της Αρμενίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε η Πελόζι, άκουγαν την Αρμενία για το ποιες ήταν οι αμυντικές της ανάγκες και είπαν ότι η Ουάσιγκτον ήθελε να βοηθήσει και να υποστηρίξει την Αρμενία σε αυτό που χαρακτήρισε έναν παγκόσμιο αγώνα μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας.

«Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας, τον μοχλό μας που δείχνει ότι η δημοκρατία και η κυριαρχία των Αρμενίων είναι προτεραιότητα», είπε η Πελόζι. «Η βελούδινη επανάσταση επευφημήθηκε παγκοσμίως».

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανήλθε στην εξουσία το 2018 μετά από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που αναφέρονται ως Βελούδινη Επανάσταση της Αρμενίας.

Η Πελόζι είπε ότι ήταν ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Αρμενία ήταν απογοητευμένη από την απάντηση της Ρωσίας.

«Είναι ενδιαφέρον ότι ήταν απογοητευμένοι που βρήκαν στοιχεία και όχι προστασία από αυτή τη σχέση και θα δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια», είπε.

Το Αζερμπαϊτζάν αποκαλεί τις κατηγορίες της Πελόζι εναντίον του «αβάσιμες, άδικες κατηγορίες»

«Αβάσιμες, άδικες κατηγορίες» κατά του Αζερμπαϊτζάν που διατύπωσε η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι κατά την επίσκεψή της στην Αρμενία είναι «απαράδεκτες», δήλωσε την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, αναφέρει το Anadolu.

«Η δήλωση που έκανε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι κατά την επίσκεψή της στην Αρμενία στις 18 Σεπτεμβρίου 2022, η οποία διαστρεβλώνει την κατάσταση στην περιοχή, είναι βαθιά λυπηρή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. «Οι αβάσιμες και άδικες κατηγορίες της Ν. Πελόζι κατά του Αζερμπαϊτζάν είναι απαράδεκτες».

Σημειώνοντας ότι «η Πελόζι είναι γνωστή ως φιλοαρμένια πολιτικός», είπε ότι «η παρουσία των φιλοαρμενικών μελών του Κογκρέσου στην αντιπροσωπεία της στην Αρμενία αποτελεί καθαρή απόδειξη αυτού».

Το υπουργείο υποστήριξε ότι η επίσκεψη της Πελόζι στην Αρμενία στοχεύει να λάβει την υποστήριξη του αρμενικού λόμπι καθώς πλησιάζει η περίοδος των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

«Είναι απαράδεκτο να μεταφέρονται πολιτικές ίντριγκες και συμφέροντα λόμπι από την εσωτερική πολιτική ατζέντα των ΗΠΑ στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου μέσω της Αρμενίας», ανέφερε.

«Τονίζουμε με λύπη ότι η Ν. Πελόζι, που μιλάει για δικαιοσύνη, δεν έχει επιδείξει θέση σχετικά με την επιθετική πολιτική της Αρμενίας κατά του Αζερμπαϊτζάν, την κατοχή του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν για σχεδόν 30 χρόνια, την εθνοκάθαρση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών του Αζερμπαϊτζάν και άλλα τέτοια. σοβαρά εγκλήματα για τα οποία ευθύνεται η Αρμενία», πρόσθεσε.

Η δήλωση Πελόζι «αποτελεί σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν».

«Τέτοια μονομερή βήματα και αβάσιμες δηλώσεις δεν χρησιμεύουν στην ενίσχυση της εύθραυστης ειρήνης στην περιοχή, αλλά στην κλιμάκωση της έντασης», κατέληξε.

Η επίσκεψη της Πελόζι έγινε μετά την κατάπαυση του πυρός την Τετάρτη από το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία μετά τις συνοριακές συγκρούσεις.

Οι πρόσφατες μάχες στοίχισαν ζωές και στις δύο πλευρές με το Αζερμπαϊτζάν να αναφέρει 77 στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο πολίτες τραυματίστηκαν. Η Αρμενία είπε ότι 135 από τους στρατιώτες της σκοτώθηκαν και έξι άμαχοι τραυματίστηκαν.

Οι σχέσεις μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών ήταν τεταμένες από το 1991, όταν ο Αρμενικός στρατός κατέλαβε το Ναγκόρνο Καραμπάχ, γνωστό και ως Άνω Καραμπάχ, ένα έδαφος διεθνώς αναγνωρισμένο ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα πρόεδρος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS η Ντίλμα Ρούσεφ

Δεύτερη σύνοδος Μπάιντεν για τη Δημοκρατία

Ο Κάρολος και η Καμίλα στο Βερολίνο

Γεγονότα και επιπτώσεις επιταχυνόμενων αλλαγών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα