ΑΘΗΝΑ
20:58
|
26.04.2024
Ένας από τους μεγαλύτερους τυφώνες που έχουν πλήξει ποτέ την Ιαπωνία έχει φτάσει στο νότιο νησί Κιουσού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας από τους μεγαλύτερους τυφώνες που έχουν πλήξει ποτέ την Ιαπωνία έχει φτάσει στη στεριά στο νότιο νησί Κιουσού, αναφέρει το BBC.

Ο τυφώνας Nanmadol έχει φέρει ανέμους με ταχύτητα τουλάχιστον 180 km/h και σε ορισμένες περιοχές ενδέχεται να σημειωθούν 500 mm βροχοπτώσεων την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κληθεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Αναμένονται εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις, ενώ έχουν ακυρωθεί δρομολόγια τρένων, φεριμπότ και εκατοντάδες πτήσεις.

Ο τυφώνας έπεσε κοντά στην πόλη Καγκοσίμα, στο νότιο άκρο του Κιουσού, το πρωί της Κυριακής.

Το Κιουσού είναι το νοτιότερο από τα τέσσερα νησιά που αποτελούν το κύριο σώμα της Ιαπωνίας και έχει πληθυσμό πάνω από 13 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι αρχές είχαν εκδώσει «ειδικό συναγερμό» για το νησί, τον πρώτο που τέθηκε ποτέ έξω από τον νομό Οκινάουα, ο οποίος αποτελείται από τα μικρότερα, απομακρυσμένα ιαπωνικά νησιά στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, αναφέρουν οι Japan Times.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας είπε ότι ο Nanmadol θα φέρει καταρρακτώδεις βροχές, καταιγίδες κατά μήκος της ακτής και ανέμους τόσο ισχυρούς που υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης κατοικιών.

Αξιωματούχος στην πόλη Ιζούμι είπε ότι οι συνθήκες το απόγευμα της Κυριακής επιδεινώθηκαν ραγδαία.

«Ο άνεμος έχει γίνει εξαιρετικά δυνατός. Η βροχή πέφτει επίσης δυνατή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Είναι ένα απόλυτο άσπρο έξω. Η ορατότητα είναι σχεδόν μηδενική.»

Ο τυφώνας κινείται πλέον βόρεια σε όλο το Κιουσού, ρίχνοντας τεράστιες ποσότητες βροχής στο ορεινό κέντρο του νησιού.

Αναμένεται να ταξιδέψει μέσω της κεντρικής Ιαπωνίας προς το Τόκιο τις επόμενες ημέρες και να διατηρήσει μεγάλο μέρος της δύναμής του καθώς κινείται.

Η μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή και την περιουσία είναι από τη βροχή, η οποία ήδη προκαλεί την άνοδο των ποταμών και θα μπορούσε να εξαπολύσει γη και κατολισθήσεις λάσπης.

Από τους ανθρώπους σε όλο το Κιουσού έχει ζητηθεί να αναζητήσουν καταφύγιο σε καταφύγια, αλλά οι προειδοποιήσεις εκκένωσης δεν είναι υποχρεωτικές και οι αρχές στο παρελθόν αγωνίστηκαν να πείσουν τους ανθρώπους να μετακομίσουν σε καταφύγιο πριν από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας δήλωσαν ότι σχεδόν 200.000 σπίτια δεν είχαν ρεύμα.

Σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα είπε στους ανθρώπους να »εκκενώσουν χωρίς δισταγμό εάν αισθάνονται ότι διατρέχουν κίνδυνο με οποιονδήποτε τρόπο».

«Προτρέπω [όλους] να αποφεύγουν να πλησιάζουν μέρη που ενέχουν πιθανούς κινδύνους, όπως ποτάμια και άλλες πλωτές οδούς ή μέρη που κινδυνεύουν από κατολισθήσεις», είπε.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η εκκένωση τη νύχτα. Προτρέπω το κοινό να εκκενωθεί σε ασφαλή τοποθεσία πριν νυχτώσει.»

Ο Nanmadol είναι ο 14ος τυφώνας στον Ειρηνικό αυτή τη σεζόν και μακράν ο μεγαλύτερος που έπληξε την Ιαπωνία.

Μιλώντας το Σάββατο, ένας αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ιαπωνίας είπε ότι είχε τη δυνατότητα να είναι χειρότερος τόσο από τον τυφώνα Jebi το 2018, που άφησε πίσω του 14 νεκρούς όσο και από τον τυφώνα Hagibis, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος το 2019.

Η χώρα είναι καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταιγίδες, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή τις κάνει μεγαλύτερες και πιο καταστροφικές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς

Αυστραλία: Ξεβράστηκαν δεκάδες μαυροδέλφινα σε ακτή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα