ΑΘΗΝΑ
23:22
|
25.04.2024
Εκτιμούν πως η κυβέρνηση της Αιθιοπίας είναι υπεύθυνη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην περιοχή του Τιγκράι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν σήμερα ότι εκτιμούν πως η κυβέρνηση της Αιθιοπίας είναι υπεύθυνη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην περιοχή του Τιγκράι. Προειδοποιούν ότι η αναζωπύρωση της σύγκρουσης αυξάνει τον κίνδυνο για περαιτέρω «θηριώδη εγκλήματα».

Στην πρώτη της έκθεση, η Επιτροπή Ειδικών στα Ανθρώπινα Δικαιώματα για την Αιθιοπία, βρήκε ενδείξεις πολλαπλών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλες τις πλευρές, αφότου ξέσπασε η σύγκρουση στην περιοχή του Τιγκράι το Νοέμβριο του 2020.

Η επιτροπή ισχυρίζεται πως έχει «σοβαρούς λόγους να θεωρεί ότι, σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι παραβιάσεις ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Οι ειδικοί υπογράμμισαν την τρομερή κατάσταση στο Τιγκράι, όπου η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της έχουν στερήσει σε περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους την πρόσβαση σε βασικά αγαθά, περιλαμβανομένου του ίντερνετ και των τραπεζικών υπηρεσιών για πάνω από ένα χρόνο, ενώ οι περιορισμοί προς τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, έχουν αφήσει αβοήθητο το 90% του πληθυσμού.

«Ο εκτεταμένος αποκλεισμός από βασικές υπηρεσίες, τρόφιμα, υπηρεσίες υγείας και ανθρωπιστική βοήθεια έχει καταστροφικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό και έχουμε βάσιμους λόγους να θεωρούμε πως πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε η επικεφαλής της επιτροπής.

Προσέθεσε επίσης πως «έχουμε επιπλέον βάσιμους λόγους να υποθέτουμε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη λιμοκτονία ως μέθοδο πολέμου» και κάλεσε την κυβέρνηση να άρει τους αποκλεισμούς που υφίσταται το Τιγκράι.

Το Τιγκράι βομβαρδίζεται από τα τέλη Αυγούστου, όταν ξεκίνησαν ξανά οι συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους και τους αντάρτες του TPFL. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αμπιί Άχμετ ονομάζει τρομοκρατική οργάνωση το TPLF, που κυριαρχούσε στην εθνική πολιτική μέχρι την εκλογή του το 2018 και αυτή τη στιγμή αποτελεί την πλειοψηφική πολιτική δύναμη στην περιοχή του Τιγκράι.

Η επανέναρξη των εχθροπραξιών στα τέλη Αυγούστου διέκοψε την εκεχειρία που ίσχυε από τον Μάρτιο. Παράλληλα, συγκρούσεις φαίνεται να γενικεύονται και σε άλλα μέτωπα προς τα βόρεια και τα δυτικά του Τιγκράι.

(Πληροφορίες από AFP)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα