ΑΘΗΝΑ
19:40
|
26.04.2024
Ο Πολιακόφ, το 1995, σημείωσε ρεκόρ παραμονής στο Διάστημα, στο οποίο παρέμεινε 437 ημέρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Σοβιετικός και Ρώσος κοσμοναύτης Βαλέρι Πολιακόφ πέθανε σε ηλικία 81 ετών, όπως ανακοίνωσε η κρατική ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος, Roscosmos. Ο Πολιακόφ, το 1995, σημείωσε ρεκόρ παραμονής στο Διάστημα, στο οποίο παρέμεινε 437 ημέρες.

Ο Πολιακόφ εκτοξεύθηκε για τον διαστημικό σταθμό Mir στις 8 Ιανουαρίου 1994, έφτασε και εγκαταστάθηκε εκεί δύο μέρες μετά και επέστρεψε στη Γη στις 22 Μαρτίου 1995. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον Mir, ο Πολιακόφ έκανε πάνω από 7.000 φορές τον γύρο της Γης.

Ο Βαλέρι Πολιακόφ στο Λόφο Φιλοπάππου τον Οκτώβριο του 1995, λίγους μήνες μετά την επιστροφή του στη Γη.

Μετά την προσγείωσή του, ο Πολιακόφ αρνήθηκε να τον κουβαλήσουν έξω από την κάψουλα Soyuz, όπως γίνεται συνήθως, καθώς οι κοσμοναύτες πρέπει να συνηθίσουν ξανά τη βαρύτητα της Γης. Αντ’ αυτού, βοηθήθηκε να σκαρφαλώσει ο ίδιος και περπάτησε μέχρι ένα κοντινό όχημα.

Γιατρός στο επάγγελμα, προσπάθησε να δείξει ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντέξει μεγάλα χρονικά διαστήματα στο διάστημα και πραγματοποίησε σχετικά πειράματα ενόσω βρισκόταν στον Mir. Πριν ενταχθεί στο σώμα των κοσμοναυτών, εργάστηκε στο Υπουργείο Υγείας και στην υπηρεσία πρώτων βοηθειών.

Η Roscosmos διατείνεται ότι το ερευνητικό πρόγραμμα του Πολιακόφ απέδειξε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός προσφέρεται για έρευνα σε πεδίο γήινης τροχιάς, αλλά και στο βαθύ διάστημα.

Σε προηγούμενη αποστολή του το 1988-89, ο Πολιακόφ παρέμεινε στο διάστημα για 288 ημέρες.

Του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ήρωα της Ρωσίας για την πιο μακροχρόνια αποστολή. Για την πρώτη του αποστολή το 1989 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης και το υψηλότερο σοβιετικό βραβείο, το Βραβείο Λένιν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Το ρομπότ Emo μπορεί να μαντέψει πότε θα χαμογελάσεις…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα