ΑΘΗΝΑ
13:08
|
17.05.2024
Ξεκινούν σήμερα οι συνεδριάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου για την λεγόμενη «σκευωρία Novartis».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ξεκινούν σήμερα το πρωί, οι εργασίες του τέταρτου κατά σειρά Ειδικού Δικαστηρίου στα χρονικά της Μεταπολίτευσης, με κατηγορούμενο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, και φερόμενη ως φυσική αυτουργό την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

 Μια δίκη η οποία παρά τις προσπάθειες που κατάβαλε η κυβέρνηση προκειμένου να αποδείξει ότι η υπόθεση της Novartis είναι σκευωρία, θα διεξαχθεί για φερόμενα αδικήματα που ουδεμία σχέση έχουν με την υπόθεση.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η Ελένη Τουλουπάκη δεν διαβίβασε στη Βουλή φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς που είχαν υποβάλει στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων από τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό, με αποτέλεσμα να αποσβεσθεί η προθεσμία της Βουλής να εφαρμόσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και να μην κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ως ηθικός αυτουργός της προαναφερόμενης πράξης της κατάχρησης εξουσίας περιγράφεται, με βάση το σκεπτικό του βουλεύματος, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος φέρεται να εκμεταλλεύτηκε την επιρροή που ασκούσε στην Ελένη Τουλουπάκη, λόγω της ιδιότητάς του αλλά και ως πρώην συνάδελφός της και προϊστάμενός της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, που αφορά σε μία σειρά παρεμβάσεων που, κατά την κατηγορία, προέβη σε τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς (εν ενεργεία και μη), οι οποίοι, μάλιστα, τις επίμαχες περιόδους χειρίζονταν σοβαρές υποθέσεις με πολιτικό και οικονομικό αντικείμενο.

Η πρώτη μέρα της δίκης θα διεξαχθεί το πρωί, ενώ το υπόλοιπο διάστημα θα αρχίζει το μεσημέρι και θα διαρκεί μέχρι αργά το βράδυ. Η δίκη Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη θα διεξάγεται μέρα παρά μέρα, ενώ στις ενδιάμεσες μέρες θα διεξάγεται η αντίστοιχη του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του Χρήστου Καλογρίτσα για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

Η δίκη αναμένεται να κρατήσει καιρό, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει σειρά δικονομικών ενστάσεων από την πλευρά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενάντια στην κακοφωνία: H ενδοοικογενειακή βία ως ζήτημα δημόσιας υγείας

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου

Τέσσερις νεκροί από ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν το Τέξας

Μενίδι: Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση στον γυναικοκτόνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα