Ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα έφτασε τους 136, δήλωσε, χθες Κυριακή, ο εκπρόσωπος του Σουδανικού Συμβουλίου Πολιτικής Άμυνας Αμπντούλ Τζαλίλ Αμπντούλ-Ραχίμ.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι πνίγηκαν ή πέθαναν ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης σπιτιών ή ηλεκτροπληξίας. Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων σημειώνεται στο κεντρικό τμήμα της χώρα», είπε ο Σουδανός αξιωματούχος.
Ισχυρές βροχοπτώσεις πέφτουν συχνά μεταξύ των μηνών Μαΐου και Οκτωβρίου στη βόρεια αφρικανική χώρα.
Από τα 120.000 σπίτια που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες, τα 54.000 καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) αναφέρει ότι περισσότεροι από 136.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από τις πλημμύρες κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Το 2021, περίπου 314.500 άνθρωποι επλήγησαν σοβαρά από τις πλημμύρες, ενώ μεταξύ 2017 και 2021 πλήττονται κατά μέσο όρο 388.600 άτομα ετησίως.
Ο ΟΗΕ προέβλεψε επίσης τον αναγκαστικό εκτοπισμό 460.000 Σουδανών μέχρι το τέλος του 2022, τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί εδώ και χρόνια.
Καθώς η κλιματική κρίση επιδεινώνεται, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι οι φτωχότερες χώρες είναι πιο πιθανό να πληγούν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – αν και συμβάλλουν λιγότερο στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Oxfam, με στοιχεία από τις δέκα περιοχές του πλανήτη που επηρεάστηκαν περισσότερο από ξηρασία, πλημμύρες, σφοδρές καταιγίδες και άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες, διαπίστωσε ότι τα ποσοστά ακραίας πείνας τα τελευταία έξι χρόνια είχαν υπερδιπλασιαστεί, απόδειξη ότι πείνα και κλιματική κρίση συνδέονται αναπόσπαστα.
Οι περισσότερες από τις προαναφερθείσες χώρες πλήττονται σοβαρά από την ξηρασία, ειδικά αυτές στην Αφρική. Μέχρι στιγμής, η Σομαλία υποφέρει από τη χειρότερη ξηρασία που έχει αναγκάσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ 2,5 εκατομμύρια ζώα έχουν πεθάνει στην Κένυα και 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν.
Η παραγωγή δημητριακών του Νίγηρα μειώθηκε κατά 40% λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, αφήνοντας 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε οξεία πείνα, ενώ η ερημοποίηση των καλλιεργειών και των βοσκοτόπων στη Μπουρκίνα Φάσο έχει οδηγήσει περισσότερους από 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους σε έντονη πείνα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες, ακραίες καταιγίδες και πυρκαγιές πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, σπάζοντας ρεκόρ με ανησυχητική συχνότητα», συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα φυσικό στη νέα κλίμακα αυτών των καταστροφών. Είναι το τίμημα του εθισμού της ανθρωπότητας στα ορυκτά καύσιμα».
Οι επερχόμενες συνομιλίες COP27 του ΟΗΕ για το κλίμα πρόκειται να διεξαχθούν στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο, όπου οι ηγέτες κυβερνήσεων από όλον τον κόσμο θα πιεστούν να σχεδιάσουν δραστικές περικοπές στα αέρια του θερμοκηπίου, παράλληλα με το αίτημα να ζητηθεί από τις πλούσιες χώρες να παράσχουν οικονομική βοήθεια στις φτωχότερες, για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Πηγή:english.almayadeen.net