ΑΘΗΝΑ
23:50
|
06.12.2022
Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση και την πρόεδρο για τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση των τιμών της ενέργειας και ζητούν την παραίτησή τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 6.5000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου, μετά από κάλεσμα του αντιπολιτευόμενου κόμματος του Ιλάν Σορ, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και της φιλοδυτικής προέδρου Μάγια Σαντού.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση και την πρόεδρο για τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση των τιμών της ενέργειας, γράφει το Reuters.

Οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές στην πλατεία έξω από το κοινοβούλιο της Μολδαβίας δηλώνοντας ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία, επαναλαμβάνοντας τις διαδηλώσεις κάθε Κυριακή, έως ότου παραιτηθούν η πρόεδρος και η κυβέρνηση.

«Η Δημοκρατία της Μολδαβίας βρίσκεται σε κλινικό θάνατο και αυτοί που θα την αναβιώσουν είναι οι άνθρωποι που ήρθαν εδώ σήμερα. Η Μολδαβία θα ανακτήσει την αξιοπρέπειά της. Έχουμε μόνο έναν όρο: Κάτω η Μάγια Σάντου», είπε εκπρόσωπος του κόμματος του Σορ, απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, προσθέτοντας ότι «ο δημοκρατικός λαός της Μολδαβίας, που έδωσε στο PAS την εξουσία, έχει κάθε δικαίωμα να ζητά ευθύνες».

Το κυβερνών Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης (PAS) της Μολδαβίας εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία το 2021, αλλά έκτοτε η φιλοδυτική κυβέρνηση έχει υποχωρήσει σε δημοφιλία και δέχεται πιέσεις λόγω του υψηλού πληθωρισμού, των αυξημένων τιμών ενέργειας και των επιπτώσεων του πολέμου στο γειτονική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.

Ο Ιλάν Σορ, ένας από τους κύριους ύποπτους για τις λεγόμενες «τραπεζικές απάτες 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων» της Μολδαβίας, έφυγε από τη χώρα το 2019. Ωστόσο, εξακολουθεί να έχει οπαδούς στη Μολδαβία και μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το κόμμα του θα έπαιρνε το 15,5% των ψήφων αν γίνονταν εκλογές τώρα. 

Η διαμαρτυρία έλαβε χώρα λίγες μέρες αφότου ένα άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Μπλοκ των Σοσιαλιστών και των Κομμουνιστών κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Έντονη είναι επίσης στη χώρα η δυσαρέσκεια  κατά του ΝΑΤΟ, με πολίτες να στέκονται προ ημερών, μπροστά σε άρματα μάχης του ΝΑΤΟ υπό Αμερικανική σημαία, φωνάζοντας συνθήματα και τον στρατό και την αστυνομία να τους απομακρύνει.

Η Μολδαβία, το μικρότερο μετασοβιετικό κράτος με πληθυσμό 3,5 εκατομμυρίων, αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που συνδέονται με τις υψηλές τιμές της ενέργειας, το κόστος της οποίας αυξήθηκε κατά 29% τον Σεπτέμβριο, μετά από αύξηση σχεδόν 50% τον Αύγουστο.

Η οικονομία της Μολδαβίας συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο και η κυβέρνηση αναθεώρησε πρόσφατα την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη για φέτος στο μηδέν . Εν τω μεταξύ, ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 34,3% τον Αύγουστο και η κυβέρνηση έχει περιορισμένη ικανότητα να αντιμετωπίσει τον κοινωνικό αντίκτυπο.

Με πληροφορίες απόEuronews Albania, intellinews.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Εμείς ο λαός», ο Μπάιντεν και οι χριστουγεννιάτικες γιρλάντες….

Μαζική πορεία στη μνήμη του Γρηγορόπουλου

Οι ΗΠΑ «δεν ενθαρρύνουν» ουκρανικές επιθέσεις στη Ρωσία

Βασιλική «έρευνα» για τα εγκλήματα της ολλανδικής αποικιοκρατίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα