ΑΘΗΝΑ
18:51
|
30.04.2024
Συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχαν χθες Δευτέρα οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών με τον Άντονι Μπλίνκεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνάντηση σε ξενοδοχείο της Ν. Υόρκης, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχαν χθες Δευτέρα οι υπουργοί εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν και του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, με τον Αμερικανό ομόλογό τους Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε να υπάρξει «ειρήνη με διάρκεια» ανάμεσα στις δύο χώρες, τονίζοντας πως τον «ενθαρρύνει» η απουσία μαχών τις τελευταίες ημέρες, μετά την άνευ προηγουμένου από το 2020 κλιμάκωση των εχθροπραξιών που απειλεί να τορπιλίσει την ειρηνευτική διαδικασία των δύο αντιπάλων κρατών του Καυκάσου.

«Μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι οι μάχες έχουν πάψει και ότι δεν αναφέρονται στρατιωτικές ενέργειες τις τελευταίες ημέρες», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ και διαβεβαίωσε ότι συζήτησε με τους ηγέτες των δύο χωρών και ότι είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν για να αποκατασταθεί «η ειρήνη». «Υπάρχει δρόμος προς μια ειρήνη με διάρκεια που θα επιλύσει τις διαφορές», ανέφερε καλώντας να ασκηθεί «ενεργή διπλωματία», που είναι κατ’ αυτόν «η καλύτερη λύση για όλους».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Αραράτ Μιρζογιάν, επιβεβαίωσε ότι το Γερεβάν είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Μπακού, τονίζοντας τη σημασία της άμεσης επίλυσης των ανθρωπιστικών ζητημάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μιρζογιάν υπογράμμισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν οφείλουν να αποσυρθούν από το κυρίαρχο έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας, ενώ πρόσθεσε ότι «η χρήση βίας ή η απειλή βίας είναι απαράδεκτη και πρέπει να εισαχθούν διεθνείς μηχανισμοί για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από την υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, τόνισε για άλλη μια φορά την ετοιμότητα για επείγουσες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών προκειμένου «να εξασφαλιστεί διαρκής ειρήνη σύμφωνα με τις τριμερείς δηλώσεις και το αποτέλεσμα της συνάντησης στις Βρυξέλλες».

Πρόσθεσε, δε, ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν ενδιαφέρεται για αποσταθεροποίηση καθώς συνεχίζει να πραγματοποιεί εργασίες ανοικοδόμησης στο Καραμπάχ και επαναφέρει εκεί πρώην εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας.

«Ο υπουργός σημείωσε ότι παρά τις προσπάθειες του Αζερμπαϊτζάν για εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία, την επικοινωνία, την οριοθέτηση των συνόρων, καθώς και την εργασία στον ανθρωπιστικό τομέα, το Ερεβάν παρεμποδίζει αυτές τις διαδικασίες και παραβιάζει κατάφωρα τις υποχρεώσεις του βάσει των τριμερών δηλώσεων για τη διευθέτηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Διεργασίες Μπλίνκεν για συμφωνίες ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ υπό όρους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα