ΑΘΗΝΑ
13:39
|
08.05.2024
Η Starlink θα ζητήσει εξαιρέσεις από τις κυρώσεις στο Ιράν για να παρέχει υπηρεσίες διαδικτύου εν μέσω της φερόμενης αντικυβερνητικής κρίσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, Ίλον Μασκ, δήλωσε ότι θα ζητήσει εξαίρεση από τις κυρώσεις κατά του Ιράν για να παρέχει τη δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία Starlink της εταιρείας του στη χώρα.

Ο Μασκ έκανε τη δήλωση στο Twitter σε μια περίοδο εκτεταμένων διαδηλώσεων στο Ιράν για τον θάνατο μιας γυναίκας που υποστηρίζεται ότι βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία. Μερικοί άνθρωποι στο Twitter ζήτησαν από τον Μασκ να παράσχει τους δορυφορικούς σταθμούς διαδικτύου.

Το tweet του Μασκ έρχεται εν μέσω αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν για τον θάνατο μιας 22χρονης γυναίκας ονόματι Μασχά Αμινί που πιστεύεται ότι πέθανε την Παρασκευή ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία. Η Αμινί συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής την περασμένη Τρίτη επειδή δεν φορούσε σωστά το κάλυμμα του κεφαλιού της στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν.

Τη Δευτέρα, η ιρανική αστυνομία αρνήθηκε την κακομεταχείριση της Αμινί και χαρακτήρισε τον θάνατό της «ατυχή».

Η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε κάποιο περιεχόμενο είναι αυστηρά περιορισμένη στο Ιράν και η ομάδα παρακολούθησης του διαδικτύου NetBlocks ανέφερε «σχεδόν ολοκληρωτική» διακοπή της σύνδεσης στο ίντερνετ στην πρωτεύουσα της κουρδικής περιοχής τη Δευτέρα, συνδέοντάς την με τις διαδηλώσεις.

Το υπουργείο Επικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφορικής του Ιράν δεν ήταν άμεσα προσβάσιμο για σχόλιο. Το υπουργείο Εξωτερικών, η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη και το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Ο Μασκ δεν διευκρίνισε από ποια χώρα η Starlink θα ζητήσει εξαιρέσεις, αλλά το Ιράν αντιμετωπίζει κυρώσεις ευρείας βάσης.

Η υπηρεσία Starlink, η οποία χρησιμοποιεί δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, έχει περισσότερους από 400.000 χρήστες παγκοσμίως, δήλωσε ο Μασκ τον Μάιο. Είναι σχεδιασμένο για χρήση σε απομακρυσμένες περιοχές. Σε ένα tweet την Κυριακή, ο Μασκ είπε ότι η υπηρεσία είναι πλέον ενεργή και στις επτά ηπείρους.

Η SpaceX στοχεύει να επεκτείνει γρήγορα το Starlink και αγωνίζεται με ανταγωνιστικές εταιρείες δορυφορικών επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων της OneWeb και της Amazon.com Inc που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει το Project Kuiper.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Η Κεραμέως να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την σκηνοθετημένη διάρρηξη στο υπουργείο

Σοβαρός κίνδυνος για την Κύπρο και την Ελλάδα

Eurovision 2024: Με παλαιστινιακή καφίγια ανέβηκε στη σκηνή Σουηδός καλλιτέχνης

Συγκέντρωση και πορεία για την ημέρα της αντιφασιστικής νίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα