ΑΘΗΝΑ
05:54
|
20.04.2024
345 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν σήμερα οξεία πείνα, αριθμός που έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2019.
Hands of the poor
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ένα άτομο να πεθαίνει από πείνα κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα, 238 τοπικές και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις καλούν τους ηγέτες που συγκεντρώνονται στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναλάβουν αποφασιστική δράση για να τερματιστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Οργανώσεις από 75 χώρες υπογράφουν μια ανοιχτή επιστολή εκφράζοντας την οργή τους για τα εκτοξευόμενα επίπεδα πείνας και κάνοντας συστάσεις για δράση, αναφέροντας έναν τραγικό απολογισμό σύμφωνα με τον οποίο, 345 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν σήμερα οξεία πείνα, αριθμός που έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2019 που άγγιζε τα 135 εκατομμύρια.

«Από τη Σομαλία στην Αϊτή, το Νότιο Σουδάν στην Υεμένη, το Αφγανιστάν στη Νιγηρία, οι ζωές των ανθρώπων στα πιο εύθραυστα περιβάλλοντα καταστρέφονται από μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, που τροφοδοτείται από ένα θανατηφόρο μείγμα συγκρούσεων, κλιματικής αλλαγής, αυξανόμενου κόστους και οικονομικών κρίσεων, που επιδεινώνονται από τον COVID -19 και η σύγκρουση στην Ουκρανία», αναφέρουν οι 238 οργανώσεις.

Παρά τις υποσχέσεις των παγκόσμιων ηγετών να μην επιτρέψουν ποτέ ξανά την πείνα στον 21ο αιώνα, ο λιμός είναι για άλλη μια φορά επικείμενος στη Σομαλία, αναφέρουν, ενώ σε ολόκληρο τον πλανήτη, 50 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας, σε 45 χώρες.

«Πίσω από τα στατιστικά στοιχεία κρύβονται πραγματικοί άνθρωποι και η έλλειψη δράσης έχει τρομακτικές συνέπειες για την πραγματική ζωή και το θάνατο. Για τη γυναίκα που εγκατέλειψε τη χώρα της για να ξεφύγει από τη βία του πολέμου και τώρα έχει μειωθεί στο μισό ή αναστέλλεται εντελώς το μερίδιο τροφής της. Για το πεινασμένο παιδί που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σχολείο για να εργαστεί ώστε να μπορεί να φάει η οικογένειά του. Για τη νεαρή κοπέλα που αναγκάστηκε να παντρευτεί καιαντιμετωπίζει σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση. Και για τον φροντιστή που κάνει το μακρύ ταξίδι για να αναζητήσει θεραπεία για ένα σοβαρά υποσιτισμένο νήπιο μόνο για να βρει το αρμόδιο ιατρείο κλειστό λόγω ελειπούς χρηματοδότησης», αναφέρεται στην επιστολή.

Σύμφωνα με τον Μοχάνα Άχμεντ Άλι Ελτζαμπάλι, από τον Σύνδεσμο Οικογενειακής Φροντίδας της Υεμένης που συνυπογράφει την επιστολή «είναι τραγικό το γεγονός ότι παρόλη την υπάρχουσα τεχνολογία στη γεωργία και τις τεχνικές συγκομιδής σήμερα μιλάμε ακόμα για πείνα στον 21ο αιώνα. Δεν πρόκειται για μια χώρα ή μια ήπειρο και η πείνα δεν έχει ποτέ μόνο μια αιτία. Είναι μια αδικία που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βλέπεις ανθρώπους να υποφέρουν ενώ άλλοι που μοιράζονται τον ίδιο πλανήτη διαθέτουν άφθονο φαγητό. Δεν πρέπει να περιμένουμε ούτε στιγμή για να επικεντρωθούμε τόσο στην παροχή άμεσης σωτήριας τροφής όσο και στην μακροπρόθεσμη υποστήριξη, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν μέλλον και να παρέχουν τα απαραίτητα στις οικογένειές τους».

«Η διεθνής κοινότητα και οι εθνικές κυβερνήσεις δεν εκπληρώνουν το καθήκον τους και έχουν δώσει προτεραιότητα στα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα έναντι της ευημερίας των πιο ευάλωτων παιδιών, οικογενειών και κοινοτήτων του κόσμου. Ενώ οι πολιτικοί ηγέτες έχουν δώσει πολλές υποσχέσεις, στις πόλεις, τις κωμοπόλεις, τα χωριά και τα στρατόπεδα προσφύγων και εσωτερικών εκτοπισμένων, όπου εκατομμύρια ζωές κρέμονται στην ισορροπία, πολύ λίγα έχουν αλλάξει», καταγγέλλουν οι οργανώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα