ΑΘΗΝΑ
05:39
|
01.02.2023
Καταγραφή και δημοσιοποίηση περιστατικών αυθαιρεσίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας και νομική αντίδραση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στον απόηχο της εγκληματικής επίθεσης στη συναυλία του Θ. Παπακωνσταντίνου την Παρασκευή το βράδυ στο ΑΠΘ αλλά και της ανησυχητικής αύξησης των βίαιων ενεργειών της αστυνομίας κατά φοιτητών/τριών τα τελευταία δύο χρόνια, η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ και η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα αποφάσισαν τη συγκρότηση ενός «Παρατηρητηρίου επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο πανεπιστήμιο», με αναφορά καταρχήν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Το Παρατηρητήριο επιδιώκει μεταξύ άλλων μια συστηματική καταγραφή και δημοσιοποίηση περιστατικών αυθαιρεσίας στην εφαρμογή του νόμου 4777/21 για τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας και τη νομική αντίδραση στα περιστατικά αυθαιρεσίας με στόχο τον έλεγχο των υπευθύνων. Στην προσπάθεια αυτή καλούνται εργαζόμενοι/ες όλων των κλάδων του Πανεπιστημίου και βέβαια φοιτήτριες και φοιτητές, καθώς και φορείς συλλογικής εκπροσώπησης  να συνδράμουν το έργο του Παρατηρητηρίου είτε με την κοινοποίηση καταγγελιών είτε με τη συμμετοχή στις ομάδες εργασίας, που θα συγκροτηθούν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της συγκρότησης του Παρατηρητηρίου:

Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρούμε με ανησυχία την αύξηση των βίαιων ενεργειών της αστυνομίας εναντίον των φοιτητικών κινητοποιήσεων αλλά και μεμονωμένων φοιτητών/φοιτητριών στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ειδικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με ευθύνη πρωτίστως του πρύτανη, η αστυνομική βία έχει ξεπεράσει κάθε όριο οδηγώντας συχνά σε κακοποιήσεις φοιτητών/τριών, αναίτιες συλλήψεις, ανεξέλεγκτη χρήση χημικών και βομβών κρότου-λάμψης, τραμπουκισμούς, σεξουαλικές επιθέσεις ή ακόμα και απαγόρευση της εισόδου σε πανεπιστημιακά κτίρια, οδηγώντας στην παρακώλυση ή την πλήρη αποδιοργάνωση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων και, πάνω απ’ όλα, στην ωμή παραβίαση στοιχειωδών πολιτικών και ανθρωπίνων ελευθεριών. Η εγκληματική επίθεση της αστυνομίας την Παρασκευή 16/9 στη συναυλία του Θ. Παπακωνσταντίνου, η οποία πραγματοποιήθηκε ακριβώς ως αντίδραση στην αστυνομοκρατία που έχει επιβληθεί στο ΑΠΘ, αποτελεί ένα ακραίο (αλλά όχι το μοναδικό) παράδειγμα τέτοιου είδους παραβιάσεων.

Για τους λόγους αυτούς η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ και η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα αποφάσισαν τη συγκρότηση ενός «Παρατηρητηρίου επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο πανεπιστήμιο», με αναφορά καταρχήν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Το Παρατηρητήριο επιδιώκει μεταξύ άλλων:

– Μια συστηματική καταγραφή και δημοσιοποίηση περιστατικών αυθαιρεσίας στην εφαρμογή του νόμου 4777/21 για τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας.

– Τη νομική αντίδραση στα περιστατικά αυθαιρεσίας με στόχο τον έλεγχο των υπευθύνων.

– Την πολιτική και νομική υποστήριξη της πολιτικής ανυπακοής, στο βαθμό που υπερασπίζεται τις ακαδημαϊκές ελευθερίες  και αντιστρατεύεται την παγίωση διαρκούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο πανεπιστήμια.

– Τη σύνδεση με ανάλογες πρωτοβουλίες σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα.

Στην προσπάθεια αυτή καλούμε εργαζόμενους/ες όλων των κλάδων του Πανεπιστημίου και βέβαια φοιτήτριες και φοιτητές, καθώς και φορείς συλλογικής εκπροσώπησης (ΕΣΔΕΠ, ΣΕΡΕΤΕ, Σύλλογοι Διοικητικού Προσωπικού, Σύλλογοι ΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ/ΕΕΠ, και φοιτητικοί σύλλογοι) να συνδράμουν το έργο του Παρατηρητηρίου είτε με την κοινοποίηση καταγγελιών είτε με τη συμμετοχή στις ομάδες εργασίας, που θα συγκροτηθούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινά 1η Φεβρουαρίου η προπώληση εισιτηρίων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Εντείνεται ο απεργιακός αγώνας στη Βρετανία

Γαλλία: Εργατικός «2ος γύρος» ενάντια στο συνταξιοδοτικό του Μακρόν

Πλατφόρμα επιδότησης ευάλωτων δανειοληπτών από την 1η Φεβρουαρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα