ΑΘΗΝΑ
07:13
|
27.04.2024
Το γειτονικό Νότιο Σουδάν ανακοίνωσε πως εντείνει την επιφυλακή του στις περιοχές του που συνορεύουν με την Ουγκάντα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δείγμα που ελήφθη από έναν 24χρονο άντρα, που έχασε τη ζωή του στην Ουγκάντα, αντιστοιχεί στο αρκετά σπάνιο στέλεχος Έμπολα του Σουδάν. Η τελευταία φορά που το συγκεκριμένο στέλεχος ανιχνεύθηκε στην Ουγκάντα, ήταν το 2012. Η προηγούμενη έξαρση του ιού Έμπολα στη χώρα έγινε το 2019 από το στέλεχος του Ζαΐρ.

Η διαπίστωση της έξαρσης έρχεται μετά από την καταγραφή έξι ύποπτων θανάτων στην περιοχή Μουμπέντε αυτό το μήνα.

Η Ματσιντίσο Μούτι, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ Αφρικής, δήλωσε πως η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών συνεργάζεται στενά με τις αρχές της Ουγκάντα για το ζήτημα.

“Η Ουγκάντα έχει εμπειρία στον αποτελεσματικό έλεγχο του Έμπολα. Χάρη στην τεχνογνωσία, έχουν γίνει ενέργειες για τον έγκαιρο εντοπισμό του ιού και μπορούμε να βασιστούμε σε αυτές τις γνώσεις για να αναστείλουμε την εξάπλωση των μολύνσεων”, είπε η Μούτι.

Τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του Έμπολα έχουν φανεί αποτελεσματικά απέναντι στην παραλλαγή του Ζαΐρ, ωστόσο δεν είναι σαφές το αν μπορούν να έχουν επιτυχία απέναντι στην παραλλαγή του Σουδάν.

Το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών στους οποίους εντοπίστηκε το συγκεκριμένο στέλεχος διακυμάνθηκε μεταξύ 41% και 100% κατά τις προηγούμενες εξάρσεις. Η άμεση παροχή υποστηρικτικής θεραπείας έχει δείξει σημαντικά αποτελέσματα στον περιορισμό των θανάτων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Όπως είπε ο ΠΟΥ, ο προληπτικός εμβολιασμός των ατόμων εκείνων που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου με το σκεύασμα Ervebo υπήρξε πολύ αποτελεσματικός κατά της εξάπλωσης του Έμπολα στα πρόσφατα ξεσπάσματα στην ΛΔ Κονγκό και αλλού, αλλά το συγκεκριμένο εμβόλιο μόλις εγκρίθηκε για την προστασία κατά του στελέχους του Ζαΐρ.

Ένα άλλο εμβόλιο που παρασκευάζει η Johnson & Johnson πιθανόν να είναι αποτελεσματικό, αλλά ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί κατά του στελέχους του Σουδάν, πρόσθεσε ο Οργανισμός.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε επιπλέον, πως στέλνει ήδη στην Ουγκάντα ιατρικό υλικό και ένα ειδικό αντίσκηνο για την απομόνωση των ασθενών.

Το γειτονικό Νότιο Σουδάν ανακοίνωσε πως εντείνει την επιφυλακή του στις περιοχές του που συνορεύουν με την Ουγκάντα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα