ΑΘΗΝΑ
21:34
|
12.11.2024
ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία αναθερμαίνουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία αγοράζοντας drones ενάντια στο Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προμηθεύονται τούρκικα πολεμικά drones, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Η τουρκική εταιρεία Baykar παρέδωσε 20 οπλισμένα drones στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυτό το μήνα και ενδέχεται να υπάρξει συνέχεια, σύμφωνα με δύο τουρκικές πηγές, καθώς η διπλωματική απόσταση μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να αντικαθίσταται από στρατιωτικές συνεργασίες των μέχρι πρότινος ανταγωνιστών.

Η διεθνής ζήτηση για drones της Baykar αυξήθηκε κάθετα μετά τις επιτυχίες τους στη Συρία, την Ουκρανία και τη Λιβύη, όπου πριν δύο χρόνια, οι καθοδηγούμενες από λέιζερ αντιαρματικές τους βόμβες βοήθησαν στην απώθηση επιθέσεων τις οποίες υποστήριξαν τα ΗΑΕ.

Ο πόλεμος στη Λιβύη υπήρξε μία από τις περιπτώσεις στις οποίες οι δύο χώρες συγκρούστηκαν εμμέσως τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια ενός ανταγωνισμού για επιρροή στη Μέση Ανατολή.

Πλέον, τα ΗΑΕ αλλά και η σύμμαχος τους Σαουδική Αραβία φαίνεται να ελπίζουν σε μια αναβάθμιση της επανόρθωσης των σχέσεων τους με την Τουρκία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το Ιράν και τις συμμαχικές προς αυτό δυνάμεις, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στρατιωτικές πηγές.

Και οι δύο χώρες του Κόλπου, αποδίδουν στο Ιράν και στους Χούθι της Υεμένης επιθέσεις με drone σε πόλεις και εγκαταστάσεις εξαγωγής πετρελαίου.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, το Άμπου Ντάμπι και το Ριάντ διαπραγματεύτηκαν την αγορά drones Bayraktar TB2 από την Baykar το προηγούμενο διάστημα και ήδη 20 παραδόθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Baykar εξετάζει και το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για την ανέγερση εργοστασίου παραγωγής στη χώρα. Η απόφαση ωστόσο εναπόκειται στον ίδιο τον Ερντογάν, αφού αποτελεί ζήτημα στρατηγικού σχεδιασμού για την Τουρκία, που εμπλέκει και παραμέτρους όπως το προχώρημα των σαουδαραβικών επενδύσεων στην Τουρκία, οι οποίες «δεν κινούνται όσο γρήγορα θα μπορούσαν».

Σύμφωνα με αναλυτές, οι επενδύσεις από τις χώρες του Κόλπου έχουν αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα για τον Ερντογάν, που έχει να αντιμετωπίσει την πτώση της λίρας αλλά και μία δύσκολη εκλογική μάχη τον επόμενο χρόνο.

Σημειώνεται ότι οι μόνες εγκαταστάσεις παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Baykar εκτός Τουρκίας βρίσκονται στην Ουκρανία, από την οποία τα Bayraktar TB2 έχουν χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα. Τα συγκεκριμένα drones έχουν καταστήσει την Baykar την αιχμή του δόρατος για τις τουρκικές εξαγωγές όπλων, ενώ ο CEO της εταιρείας, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, που διευθύνει την εταιρεία από κοινού με τον αδερφό του και γαμπρό του Ερντογάν, Σελτσούκ, ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα πως η εταιρεία έχει συμφωνήσει την προμήθεια Bayraktar TB2 σε 22 χώρες.

Η εταιρεία δύναται αυτή τη στιγμή να παράγει 20 TB2 το χρόνο και οι παραγγελίες που έχει μέχρι στιγμής δεσμεύουν την παραγωγή της για τα επόμενα τρία χρόνια.

Αν και τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη δε φέρουν τις δυνατότητες που φέρουν τα κατασκευαζόμενα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, είναι φθηνότερα και υπόκεινται σε λιγότερους περιορισμούς εξαγωγών.

Δυτικές στρατιωτικές πηγές, που επικαλείται και πάλι το Reuters, υποστηρίζουν ότι τα Bayraktar φέρουν πλεονέκτημα απέναντι στα κινεζικής και ιρανικής κατασκευής drones. Ειδικά τα τελευταία, είναι και εκείνα που ευελπιστούν να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ευαγγελιστής, υποστηρικτής εποικισμών ο υποψήφιος νέος πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Συνάντηση Μπάιντεν-Χέρτζογκ στον Λευκό Οίκο με το μάτι στο Ιράν

Κινήσεις για διευρυμένη συνάντηση στο Κυπριακό

Κατασκευάζουν αμυντική σήραγγα στην Τεχεράνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα