ΑΘΗΝΑ
03:03
|
26.04.2024
Οι Φλαμανδοί Ρωμαιοκαθολικοί επίσκοποι εξέδωσαν την Τρίτη ένα έγγραφο που επιτρέπει την ευλογία των ενώσεων ομοφυλόφιλων, σε αντίθεση με την απόφαση του Βατικανού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Φλαμανδοί Ρωμαιοκαθολικοί επίσκοποι εξέδωσαν έγγραφο, που επιτρέπει ουσιαστικά την ευλογία των ενώσεων ομοφυλόφιλων, σε πεισματικά ευθεία αντίθεση της απόφασης κατά τέτοιων πρακτικών από το δογματικό γραφείο του Βατικανού.

Το έγγραφο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Διάσκεψης των Επισκόπων του Βελγίου πρότεινε ένα τελετουργικό που περιλάμβανε μια προσευχή και μια ευλογία για σταθερές ενώσεις ομοφυλοφίλων. Αλλά τονίζεται στο ίδιο έγγραφο ότι δεν ήταν «αυτό που καταλαβαίνει η Εκκλησία με έναν μυστηριακό γάμο».

Το έγγραφο αναφέρει ότι η Εκκλησία θέλει να είναι «ποιμαντικά κοντά σε ομοφυλόφιλα άτομα» και να είναι μια «φιλόξενη Εκκλησία που δεν αποκλείει κανέναν».

Το τελετουργικό θα ξεκινά με προσευχές και περιλαμβάνει τη δέσμευση των δύο ανθρώπων μπροστά στην οικογένεια και τους φίλους να είναι πιστοί ο ένας στον άλλο. Θα τελειώνει με περισσότερη προσευχή και αυτό που το έγγραφο αποκαλούσε «ευλογία».

Τον Μάρτιο του 2021, απαντώντας σε επίσημες ερωτήσεις από μια σειρά από ρωμαιοκαθολικές επισκοπές σχετικά με το εάν επιτρέπεται η πρακτική της ευλογίας των ομοφυλοφίλων, το γραφείο δογμάτων του Βατικανού, η Congregation for the Doctrine of the Faith (CDF), αποφάσισε ότι δεν επιτρέπεται.

Εκείνη την εποχή, το CDF είπε ότι η απόφασή του «δεν είχε σκοπό να είναι μια μορφή άδικης διάκρισης, αλλά μάλλον μια υπενθύμιση της αλήθειας της λειτουργικής ιεροτελεστίας» του μυστηρίου του γάμου και της ευλογίας που συνδέεται με αυτό.

Σε απάντηση σε αυτήν την απόφαση, ο επίσκοπος Τζον Μπόνι της Αμβέρσας είπε ότι «νιώθω ντροπή για την Εκκλησία μου» και ζήτησε συγγνώμη από όσους πληγώθηκαν από την «οδυνηρή και ακατανόητη» απόφαση.

Ο πάπας Φραγκίσκος έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετος με τον γάμο ομοφυλόφιλων στην Εκκλησία, αλλά υποστηρίζει τη νομοθεσία για τις αστικές ενώσεις για να παρέχει στα ομόφυλα ζευγάρια νομική προστασία και δικαιώματα όπως η κληρονομιά και η κοινή υγειονομική περίθαλψη.

Το έγγραφο των Φλαμανδών επισκόπων ανέφερε ότι ορισμένοι καθολικοί ομοφυλόφιλοι παρέμειναν άγαμοι και ότι η Εκκλησία το εκτιμούσε. Η Εκκλησία διδάσκει ότι ενώ ο ομοφυλοφιλικός προσανατολισμός δεν είναι αμαρτωλός, οι ομοφυλοφιλικές πράξεις είναι.

Αλλά το έγγραφο προσέθεσε ότι «μερικοί προτιμούν να ζουν ως ζευγάρι, σε διαρκή και πιστή ένωση με έναν σύντροφο» και ότι μια τέτοια σχέση «μπορεί επίσης να είναι πηγή ειρήνης και κοινής ευτυχίας».

Οι επίσκοποι κατήγγειλαν την «ομοφοβική βία» και είπαν ότι ήθελαν «να εδραιώσουν δομικά την ποιμαντική τους δέσμευση στα ομοφυλόφιλα άτομα».

Ανακοίνωσαν επίσης, τον διορισμό του Γουίλι Μπομπίικ, ενός ομοφυλόφιλου Καθολικού, ως πρόσθετου μέλους του προσωπικού στο τμήμα τους για την ποιμαντική φροντίδα των οικογενειών για να επιβλέπει τη φροντίδα των ομοφυλόφιλων Καθολικών. Ένας κληρικός με παρόμοια καθήκοντα θα διοριστεί σε κάθε επισκοπή στη Φλάνδρα, το ολλανδόφωνο τμήμα του Βελγίου.

«Είμαι περήφανος που ανήκω στη Φλαμανδική Εκκλησία», δήλωσε ο Μπομπίικ στο Reuters. «Ελπίζω ότι και οι θρησκευόμενοι σε άλλες χώρες θα το βιώσουν αυτό, και ελπίζω ότι αυτή είναι μόνο η αρχή».

Ο Φράνσις ΝτεΜπερνάντο, εκτελεστικός διευθυντής της Καθολικής ΛΟΑΤΚΙ ομάδας New Ways Ministry, με έδρα τις ΗΠΑ, είπε ότι η κίνηση θα ήταν ευλογία τόσο για το ζευγάρι όσο και για την Εκκλησία.

«Αυτοί οι ιεράρχες αναγνωρίζουν ότι η αγάπη είναι αγάπη. Η αγάπη είναι πιο σημαντική από τη σεξουαλική συμπεριφορά και η αγάπη είναι κάτι που η Εκκλησία πρέπει πάντα να ευλογεί», είπε σε μια δήλωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα